Nieuws
Auto van de zaak: naheffing voor vakantiekilometers
Geplaatst op vrijdag 13 oktober 2023 Leestijd: 1.5 minuut
Als werknemers onder het vastgestelde maximale aantal privékilometers per jaar rijden in een auto van de zaak, hoeven werkgevers geen bijtelling te betalen. Maar wat gebeurt er als een werknemer tijdens zijn vakantie toch wat verder is gereden dan gepland? Lees het in deze blog.Hoe het zit: een auto van de zaak
Een werknemer die jaarlijks niet meer dan 500 kilometer voor privédoeleinden met zijn auto van de zaak rijdt, valt onder een uitzondering op de bijtellingsregels. Bij de Belastingdienst vraag je dan een 'Verklaring geen privégebruik auto' aan. Deze verklaring voorkomt dat de werkgever bijtelling moet toepassen op het salaris van de werknemer. Dit heeft voordelen voor beide partijen. De werknemer hoeft geen loonbelasting of premies voor volksverzekeringen te betalen over dit in natura ontvangen voordeel, en de werkgever wordt vrijgesteld van werkgeverslasten. Een win-win situatie dus!Naheffing voor werknemer
Stel een werknemer was van plan naar zijn vakantiebestemming te vliegen, maar is last-minute toch met de auto van de zaak op reis gegaan. In dat geval vervalt de uitzondering op de bijtellingsregels. Met meer dan 500 privékilometers per jaar op de teller, heeft dat twee consequenties:- De naheffingsaanslag voor niet-betaalde loonheffingen over de verstreken tijdvakken komt voor rekening van de werknemer. Hij ontvangt dus de rekening, inclusief premies voor werknemersverzekeringen en de werkgeversbijdrage Zorgverzekeringswet (ZVW).
- Zodra de werkgever op de hoogte is van de overschrijding van de kilometergrens, moet hij (verplicht) bijtelling toepassen op het salaris van de werknemer.
Bijtelling op de auto van de zaak
Wanneer een werknemer aan de Belastingdienst doorgeeft dat hij meer dan 500 kilometer privé gaat rijden, krijgt zijn werkgever een brief van de Belastingdienst. Het kan even duren voordat die brief arriveert. Als de werkgever in de tussentijd weet dat de kilometergrens wordt overschreden, is het slim om direct bijtelling toe te passen voor de zakelijke auto. Zo voorkomt de werkgever mogelijke naheffingen en correcties.Advies nodig over de naheffing voor vakantiekilometers? Of wil je meer over een auto zakelijk of privé rijden? We adviseren je graag.