Administratie

Ondernemen begint bij een goede administratie

Het bijhouden van de administratie is zo belangrijk omdat het inzicht geeft in de financiële situatie van je bedrijf. Het is nu eenmaal van belang te weten of je winst maakt of juist niet. Hoeveel kosten je maakt en welke klanten er nog niet hebben betaald. De toekomst van je onderneming hangt ervan af.

Wettelijk verplicht

De administratie ligt aan basis van een gezonde bedrijfsvoering. Toch is dat niet de enige reden om de administratie bij te houden. Het is ook nog eens wettelijk verplicht om dat te doen en je bent daarbij ook nog eens verplicht om de administratie van een boekhoudjaar zeven jaar lang te bewaren.

Deze gegevens moeten terug te vinden zijn

Er zijn een aantal zaken die in elke administratie terug te vinden moeten zijn. In wezen zijn dat alle gegevens die betrekking hebben op je onderneming. Vanzelfsprekend zitten daar al je inkoop- en verkoopfacturen in. Dat geldt ook voor je bankafschriften en als dat van toepassing is, ook voor je kassabonnen. Verder zijn er voor startende ondernemers nog een aantal zaken die terug te vinden moeten zijn, zoals agenda's en de correspondentie met opdrachtgevers en leveranciers. Dit is van belang om aan te tonen dat ze voldoen aan het urencriterium dat als voorwaarde geldt om een startersaftrek te krijgen. Daarnaast is een rittenadministratie belangrijk voor het zakelijke gebruik van de auto. Tenminste als de auto privébezit is en zakelijk wordt gebruikt.

Administratie opzetten: de eerste stappen

Als ondernemer kun je niet zonder een zakelijke rekening. Het is van belang de zakelijke administratie en de privé-uitgaven gescheiden te houden. Vraag een btw-nummer aan en maak een bakkensysteem voor inkomende en uitgaande documenten. Houd de uren bij die je in de zaak werkt. Dat doe je door een urenadministratie bij te houden. Zo krijg je ook inzicht in de tijd die je besteedt aan je bedrijfsactiviteiten. Per week kun je dan zien hoeveel tijd je bijvoorbeeld aan acquisitie besteedt en hoelang je aan een project hebt gewerkt (kloppen de begrote uren nog met de werkelijk bestede tijd).

Een goed georganiseerde administratie geeft waardevolle informatie over je onderneming. Daarvoor kun je trouwens ook bij ons terecht. Wij kijken graag met je mee, interpreteren je cijfers en brengen op basis daarvan een advies uit. We helpen je graag.

Neem voor meer informatie contact op met Blokland & Duin: 024 - 379 22 66 of info@bloklandduin.nl