Nieuws

ZZP’ers gematigd positief over regeerakkoord

Geplaatst op maandag 19 november 2012      Leestijd: 1.5 minuut


Onderstaand nieuwsartikel bespreekt de veranderingen voor de zzp'er in het nieuwe regeerakkoord.

Wij kunnen berekenen welke consequenties deze veranderingen voor u persoonlijk met zich mee brengen. Ook kunnen wij u adviseren omtrent de eventuele mogelijkheid om het ondernemerschap fiscaal voordeliger in een B.V. te gaan voortzetten, of juist vanuit een B.V. terug te keren naar een eenmanszaak.

Nieuwsartikel

Zelfstandigenorganisaties reageren gematigd positief op de maatregelen die Samsom en Rutte willen nemen in de komende regeerperiode. Het meest opvallende vinden de zzp-vertegenwoordigers dat éénpitters nauwelijks voorkomen in het akkoord. “Het kabinet praat alleen over ondernemers, werknemers en flexwerkers”, zo valt Linde Gonggrijp van FNV Zelfstandigen op. Ook het Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO) en zzp Nederland zien dit. "Hoewel in het gehele regeerakkoord met geen woord gesproken wordt over de 800.000 zzp'ers heeft het regeerakkoord wel degelijk grote invloed op de zelfstandige", aldus zzp Nederland. De meest concrete verandering is de vervanging van de inkomstenbelasting voor een winstbox voor ondernemers. Deze box telt een tarief van 28 procent.

Ondernemersfaciliteiten

Daar komt wel weer bij dat de ondernemersfaciliteiten zoals de zelfstandigenaftrek, de startersaftrek en het urencriterium komen te vervallen. Over de laatste maatregelen zijn de brancheorganisatie positief, maar over de andere minder. zzp Nederland denkt dat het nieuwe systeem vooral een fikse teleurstelling zal opleveren voor de zelfstandigen met een laag inkomen. De FNV vindt dat de belastingfaciliteiten op een andere manier beter moeten worden geregeld.

Ondernemerschap te laten

"Het afschaffen van de ondernemersfaciliteiten zal zzp'ers niet onaangetast achter laten en zou ertoe kunnen leiden dat zzp'ers gedwongen worden het ondernemerschap achter zich te laten", verklaart PZO. Andere maatregelen die de organisaties signaleren is de verlaging van de regeldruk voor bijvoorbeeld de bouw, het onderwijs, de zorg en de logistiek. Verder kunnen startende ondernemers makkelijker een krediet krijgen bij Qredits. Alle organisaties valt ook op dat veel van de plannen nog niet helemaal uitgewerkt zijn. Duidelijk is wel dat iedereen zijn steentje bij moet dragen.

Bron: Nu.nlDeel dit nieuwsbericht