Nieuws
Zorgtoeslag 2016

Zorgtoeslag 2016

Geplaatst op vrijdag 15 januari 2016      Leestijd: 1.5 minuut


De zorgtoeslag is een financiële tegemoetkoming bedoeld voor mensen met een (relatief) laag inkomen waarvoor de zorgpremie een relatief hoog bedrag is. Je krijgt de toeslag toegekend van de Belastingdienst, maar alleen wanneer je hier recht op hebt. Je kunt deze aanvragen via belastingdienst.nl/toeslagen. Wanneer je zorgtoeslag ontvangt, dan krijg je dit een keer per maand (rond de 20e) op je bankrekening bijgeschreven van de Belastingdienst.

Heb ik recht op zorgtoeslag?Niet iedereen komt in aanmerking. Je dient te voldoen aan de volgende voorwaarden:
  • Je bent 18 jaar of ouder
  • Je hebt een Nederlandse basisverzekering
  • Je inkomen is niet hoger dan de inkomensgrens

Grensinkomens (2016)

Er zijn twee grensinkomens voor het in aanmerking komen voor zorgtoeslag:
  • Alleenstaanden: 27.012 euro
  • Toeslagpartners: 33.765 euro

Om welk inkomen gaat het?

Het inkomen waarmee de Belastingdienst rekent, noemen ze het toetsingsinkomen. Doe je aangifte inkomstenbelasting? Dan is het verzamelinkomen het toetsingsinkomen. Dit komt neer op het totaal van het brutoloon, pensioen en uitkeringen. Met andere woorden, het totaal van de inkomsten uit box 1, 2 en 3 van de inkomstenbelasting. Als je niet zeker weet of je een toeslagpartner hebt, kun je dat via deze pagina bepalen.

Hoeveel zorgtoeslag krijg ik?

In de tabel en grafiek hieronder staat op hoeveel zorgtoeslag je recht hebt, aan de hand van jouw inkomen.

Je zorgtoeslag is gebaseerd op de gegevens die de Belastingdienst van jou heeft. Verandert er iets in jouw situatie? Geef dit dan direct door. Je krijgt dan altijd het juiste toeslagbedrag. Zo voorkom je dat je te weinig toeslag krijgt of dat je later moet terugbetalen.

Informatie

Wil je meer informatie over je toetsingsinkomen? Wil je weten of je een toeslagpartner hebt? Wil je weten of je recht hebt op zorgtoeslag? Neemcontact met ons op. Wij helpen u graag.
Deel dit nieuwsbericht