Nieuws
Zorg: dien voor 1 juni je jaarverantwoording 2022 in

Zorg: dien voor 1 juni je jaarverantwoording 2022 in

Geplaatst op donderdag 30 maart 2023      Leestijd: 3 minuten


Zorginstanties leggen sinds 2022 een verantwoording af voor de bedrijfsvoering van het verslagjaar van het jaar daarvoor. Deze verantwoording dienen zij in volgens de eisen van de Regeling openbare Jaarverantwoording Wmg (Wet marktordening gezondheidszorg). De gegevens die hier vrijkomen staan openbaar op de site van de DigiMV en het Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport. Vóór 1 juni moeten zorginstanties deze jaarverantwoording indienen. Maar welke gegevens dien je in en waar let je op? Wij nemen je stap voor stap mee.


Jaarverantwoording zorginstanties in 7 stappen

Om je verantwoordingsgegevens juist in te vullen volg je deze stappen. 
 
 1. Bepaal tot welk beroep binnen de zorg jij behoort
Om te bepalen welke gegevens je aanlevert kijk je eerst tot welke groep je behoort. Ook de omvang en/of rechtsvorm hebben hier invloed op. Weet je niet zeker tot welke groep je behoort? Bekijk dan de volgende pagina’s voor extra uitleg over de Jaarverantwoording per beroep.  
 1. Log in op het portaal van DigiMV
Om in te loggen op DigiMV gebruik je eHerkenning 2+. Deze eHerkenning gebruik je iedere keer bij het inloggen.
 
 1. Begin met het invullen van de basisvragenlijst 
Hier vul je algemene gegevens in over je organisatie. Na het invullen van je basisgegevens zet DigiMV de juiste vragenlijsten voor je klaar. 
 
 1. Vul de vragenlijsten in
Na het invullen van de basisvragenlijst vul je de deelvragenlijsten in. Dit zijn specifiekere vragen. In het statusoverzicht zie je welke lijsten compleet zijn. Elke keer nadat je een vragenlijst hebt ingevuld kom je hier weer terug. Bij sommige vragen staat aangegeven in welke situatie ze van toepassing zijn. Zijn deze niet relevant voor jou? Laat de velden dan leeg. 
 
 1. Afronden van de vragenlijsten 
Heb je de hoofdvragenlijst afgerond? Wijzig dan het keuzemenu van ‘In bewerking’ naar ‘Afgerond’. Heb je de deelvragenlijsten ingevuld? Dan wijzig je het keuzemenu pas naar ‘Afgerond’ als je alle deelvragenlijsten hebt bewaard en voltooid. 
 
 1. Lever je documenten aan
Belangrijke documenten lever je aan via de ‘Deponeren’ optie. Denk bijvoorbeeld aan de jaarrekening en accountantsverklaringen. 

Let wel op dat de jaarrekening geen andere persoonsgegevens dan de WNT-gegevens van topbestuurders bevatten. Verwijder deze als ze erop staan.
 
 1. Bestuursverklaring ondertekenen
Als laatste onderteken je de bestuursverklaring. Hiermee rond je het DigiMV af. De directie, het bestuur en de eigenaar zijn verantwoordelijk voor het correct doorvoeren van de gegevens. Deze ondertekening is namens hen. Vink vervolgens aan dat de gegevens volledig naar waarheid zijn ingevuld.

Je ontvangt automatisch een bevestigingsmail op het e‑mailadres die je hebt doorgegeven. 
 

Waar gaan de vragenlijsten over?

De vragenlijsten gaan over verschillende onderwerpen zoals bedrijfsvoering, personeel, bestuur, financiën en productie. Enkele vragenlijsten gaan over de gehele organisatie, andere gaan specifiek in op een bepaald beroep. 

De DigiMV vraagt ook een accountantsverklaring. Welke zij van je vragen is afhankelijk van de grootte van je organisatie. Via deze link stel je vast welke accountantsverklaring je aanlevert

Ben je een Veilig Thuis-organisatie? Dan maak je naast de vragenlijst en de accountantsverklaring een maatschappelijk verslag over het afgelopen jaar. In dit verslag vertel je over:
 • de uitgangspunten van het verslag;
 • het profiel van je organisatie;
 • toezicht, bestuur, bedrijfsvoering en medezeggenschap;
 • beleid, prestaties en inspanningen. 

Let wel op! Zorg ervoor dat je de juiste gegevens aanlevert. Eenmaal openbaar gemaakte gegevens worden niet meer ingetrokken. 
 

Wat is het doel van de jaarverantwoording? 

De jaarverantwoording is een maatschappelijke verantwoording van zorgaanbieders over de bestedingen van collectieve middelen. Daarbij is het een hulpmiddel voor het toezicht op zorgaanbieders en het geeft betrokkenen inzicht in de (financiële) bedrijfsvoering van zorgaanbieders.

Wil je op de hoogte blijven over het laatste fiscale nieuws? Volg ons dan op LinkedIn. ​​​​​​​
Deel dit nieuwsbericht