Nieuws

Zorg: dien voor 1 juni je jaarverantwoording 2022 in
Geplaatst op donderdag 30 maart 2023 Leestijd: 3 minuten
Zorginstanties leggen sinds 2022 een verantwoording af voor de bedrijfsvoering van het verslagjaar van het jaar daarvoor. Deze verantwoording dienen zij in volgens de eisen van de Regeling openbare Jaarverantwoording Wmg (Wet marktordening gezondheidszorg). De gegevens die hier vrijkomen staan openbaar op de site van de DigiMV en het Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport. Vóór 1 juni moeten zorginstanties deze jaarverantwoording indienen. Maar welke gegevens dien je in en waar let je op? Wij nemen je stap voor stap mee.
Jaarverantwoording zorginstanties in 7 stappen
Om je verantwoordingsgegevens juist in te vullen volg je deze stappen. - Bepaal tot welk beroep binnen de zorg jij behoort
- Log in op het portaal van DigiMV
- Begin met het invullen van de basisvragenlijst
- Vul de vragenlijsten in
- Afronden van de vragenlijsten
- Lever je documenten aan
Let wel op dat de jaarrekening geen andere persoonsgegevens dan de WNT-gegevens van topbestuurders bevatten. Verwijder deze als ze erop staan.
- Bestuursverklaring ondertekenen
Je ontvangt automatisch een bevestigingsmail op het e‑mailadres die je hebt doorgegeven.
Waar gaan de vragenlijsten over?
De vragenlijsten gaan over verschillende onderwerpen zoals bedrijfsvoering, personeel, bestuur, financiën en productie. Enkele vragenlijsten gaan over de gehele organisatie, andere gaan specifiek in op een bepaald beroep.De DigiMV vraagt ook een accountantsverklaring. Welke zij van je vragen is afhankelijk van de grootte van je organisatie. Via deze link stel je vast welke accountantsverklaring je aanlevert.
Ben je een Veilig Thuis-organisatie? Dan maak je naast de vragenlijst en de accountantsverklaring een maatschappelijk verslag over het afgelopen jaar. In dit verslag vertel je over:
- de uitgangspunten van het verslag;
- het profiel van je organisatie;
- toezicht, bestuur, bedrijfsvoering en medezeggenschap;
- beleid, prestaties en inspanningen.
Let wel op! Zorg ervoor dat je de juiste gegevens aanlevert. Eenmaal openbaar gemaakte gegevens worden niet meer ingetrokken.
Wat is het doel van de jaarverantwoording?
De jaarverantwoording is een maatschappelijke verantwoording van zorgaanbieders over de bestedingen van collectieve middelen. Daarbij is het een hulpmiddel voor het toezicht op zorgaanbieders en het geeft betrokkenen inzicht in de (financiële) bedrijfsvoering van zorgaanbieders.Wil je op de hoogte blijven over het laatste fiscale nieuws? Volg ons dan op LinkedIn.