Nieuws
Zo zit het met de uitbetaling van het vakantiegeld

Zo zit het met de uitbetaling van het vakantiegeld

Geplaatst op donderdag 11 mei 2023      Leestijd: 1.5 minuut


Het is mei dus we mogen weer vakantiegeld betalen (of ontvangen). Deze taak is voor werkgevers vaak tijdrovend en daarom belangrijk om te weten hoe het ook alweer zit. Welke regels gelden omtrent de betaling ervan? En waarover bereken je geen vakantiegeld?

In Nederland heeft iedere werknemer met een dienstverband recht op vakantiegeld, ook wel vakantietoeslag genoemd. De vakantietoeslag is de officiële term voor het geld dat de werknemer gedurende het jaar opbouwt op grond van de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WML). De uitbetaling moet minstens één keer per jaar plaatsvinden. Sommige werkgevers kiezen ervoor om dit maandelijks te doen, door het te verwerken in het maandelijkse loon. In de meeste gevallen is de vakantietoeslag minimaal 8% van het brutoloon. Er kunnen ook afwijkende afspraken staan in de cao, waarbij werknemers geen recht hebben op vakantietoeslag of een lager percentage dan 8% krijgen. Maar alleen als de werknemer minstens 108% van het geldende wettelijk minimumloon verdient. 
 

Uitzonderingen voor vakantiegeld

Het vakantiegeld wordt berekend over het brutojaarloon van de werknemer, inclusief loon dat de werkgever doorbetaalt tijdens ziekte of vakantie. Daarnaast betaal je als werkgever het overwerkloon (tenzij dit anders is vastgelegd in de cao) en bijvoorbeeld de dertiende maand. Er zijn uitzonderingen waar het berekenen van vakantiegeld niet nodig is, namelijk:
  • onkostenvergoedingen
  • winstuitkeringen
  • uitkeringen bij bijzondere gelegenheid zoals jubileum- of eindejaarsuitkeringen
  • transitievergoeding
  • bijzondere vergoedingen voor kostwinners en gezinshoofden
  • het vakantiegeld zelf
 

Vakantiegeld niet verplicht bij meer dan drie keer minimumloon

In sommige gevallen kan je met jouw werknemer afspreken om geen vakantietoeslag te betalen. Bijvoorbeeld wanneer hij of zij meer dan drie keer het minimumloon verdient. Dan ben jij als werkgever niet verplicht om de toeslag te betalen. Werkgevers kunnen daarbij altijd afwijken als dit in het voordeel is van de werknemer. Dit kun je vastleggen in een contract.

Heb je vragen over het uitbetalen van vakantiegeld aan jouw werknemers? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wil je op de hoogte blijven van fiscaal nieuws? Volg ons dan op LinkedIn.
Deel dit nieuwsbericht