Nieuws
Zijn de kosten voor mijn personeelsfeest aftrekbaar?

Zijn de kosten voor mijn personeelsfeest aftrekbaar?

Geplaatst op vrijdag 30 juni 2023      Leestijd: 2 minuten


Hebben jullie iets te vieren omdat het bedrijf 10 jaar bestaat, jullie een grote opdracht hebben binnengesleept of staat het jaarlijkse personeelsfeest weer op de planning? Kijk dan goed naar welke kosten aftrekbaar zijn. Zakelijke feesten vallen onder representatiekosten. Benieuwd hoe dit werkt en wat de voorwaarden zijn? Lees dan verder. 
 

Representatiekosten

De kosten die je maakt voor een zakelijk feest heten representatiekosten. Zoals het woord al verklapt gaat het hier over het presenteren van jouw bedrijf. Onder deze kosten vallen verschillende posten. Denk daarbij ook aan een zakelijk etentje met een klant, deelname aan een beurs of een uitje met het team. Wel is er sprake van een grijs gebied als het gaat om de zakelijke aftrekbaarheid van deze kosten. 
 

Welke representatiekosten mag ik aftrekken?

Op de website van de Belastingdienst staat een lijst met kosten die in aanmerking komen als representatiekosten. Hier zie je welke kosten volledig en beperkt aftrekbaar zijn. Ook gelden er kosten-drempels en zijn er kosten die niet meetellen. Denk bijvoorbeeld aan persoonlijke verzorging.  
 

Wanneer is de btw voor het personeelsfeest aftrekbaar?

Er hangen dus wel wat voorwaarden aan de aftrekbare (btw)kosten van een personeelsfeest. Laten we eens kijken hoe dat zit bij een personeelsfeest. 
  • Het personeelsfeest moet voor 75% toegankelijk zijn voor medewerkers. 
  • Op het feest zijn partners en kinderen ook welkom.
  • De kosten moeten realistisch zijn. Pas dus op met grote hoeveelheden oesters en kaviaar.
  • De kosten van een personeelsfeest zijn aftrekbaar als de kosten per werknemer per jaar niet boven de €454 uitkomen. Over alle kosten die hier bovenop komen, betaal je als werkgever belasting. 
  • Gaan jullie bij een horecagelegenheid eten en drinken, dan mag je de btw niet terugvorderen. Van het totaalbedrag is 20% voor jouw eigen rekening; je kunt dus 80% opvoeren als zakelijke kosten bij de aangifte inkomstenbelasting.
 

Werkkostenregeling toepassen

Bij een personeelsfeest is het mogelijk om de werkkostenregeling toe te passen. Let daarbij wel op dat het binnen de vrije ruimte van je bedrijf valt. Dit is 1,2% van de totale fiscale bruto loonsom van je bedrijf. Check daarom of deze limiet nog niet is overschreden. Sommige ondernemingen gebruiken de werkkostenregeling ook voor loon in natura zoals kerstpakketten of een fietsregeling. 

Heb je hulp nodig met het op orde krijgen van het financiële plaatje van jouw zakelijke feest? Neem dan gerust contact met ons op en wij kijken graag met je mee.
Deel dit nieuwsbericht