Nieuws
Zakelijke rekening: handig, maar niet verplicht

Zakelijke rekening: handig, maar niet verplicht

Geplaatst op vrijdag 14 juli 2023      Leestijd: 2 minuten


Heb je een eigen bedrijf of start je met ondernemen? Overzicht in jouw zakelijke inkomsten en uitgaven, dat is handig! Toch is het niet verplicht om een zakelijke rekening te hebben als je een eenmanszaak, vof, maatschap of commanditaire vennootschap hebt. Voordat je beslist of je een zakelijke rekening voor je bedrijf wilt openen, is het belangrijk om te weten hoe het zit. Dat leggen we je graag uit in deze blog.
 

Transparantie is belangrijk

Geldstromen moeten duidelijk en transparant zijn, of je nou een zakelijke of een privérekening hebt. Niet alleen voor jezelf is dat fijn, maar ook voor de Belastingdienst is het belangrijk om te zien waar het geld vandaan komt en naar welke rekening er bedragen worden overgemaakt. Een zakelijke rekening maakt dit inzichtelijker. Als alternatief kun je een tweede betaalrekening openen om je zakelijke financiën gescheiden te houden van privé.
 

Privérekening voor zakelijk gebruik

Als je je privérekening voor zakelijke doeleinden wilt gebruiken, moet je controleren of je bank dit toestaat. Banken controleren dit en nemen contact met je op als er veel zakelijke transacties plaatsvinden. Het openen van een privérekening is meestal goedkoper dan een zakelijke rekening en er is geen maximumbedrag voor geldtransacties. Daarnaast zien jouw klanten je persoonsnaam in plaats van je bedrijfsnaam. Dit zorgt voor een minder professionele uitstraling dan bij een zakelijke rekening.
 

Voordelen van een zakelijke rekening

Nog niet overtuigd? We zetten de voordelen van een zakelijke rekening voor je op een rij:
  1. Je hebt een financieel overzicht voor jezelf, je boekhouder én de Belastingdienst
  2. De bankkosten zijn aftrekbaar en je kunt de btw terugvragen
  3. Meer keuze uit pakketten en mogelijkheden dan bij een privérekening
  4. Je bespaart tijd bij de administratie als je een koppeling maakt met boekhoudsoftware
  5. Een zakelijke rekening geeft een professionele uitstraling aan je bedrijf 
 

Witwassen voorkomen

Wist je dat banken verplicht zijn om onderzoek te doen naar hun klanten en de herkomst en het gebruik van geld te achterhalen? Dit doen zij om witwassen te voorkomen. Banken weigeren een zakelijke rekening voor je te openen als zij onaanvaardbare risico’s vaststellen. Let op: jouw bank brengt mogelijk kosten in rekening voor dit onderzoek. 
 

Buitenlandse ondernemer in Nederland

Ben je een buitenlandse ondernemer met een bedrijf in Nederland? Dan kun je ervoor kiezen om een Nederlandse bankrekening te gebruiken, maar dit is niet verplicht. Elke bank hanteert een eigen acceptatiebeleid en beoordeelt de achtergrond van de aanvrager van een nieuwe bankrekening. Hierbij stellen ze vragen over het doel en gebruik van de zakelijke rekening, de herkomst van het geïnvesteerde kapitaal en de belangen in de onderneming.

Hulp nodig bij het op orde krijgen van je geldzaken? We helpen je graag op weg. Neem vrijblijvend contact op met ons.
Deel dit nieuwsbericht