Nieuws
WHOA: Financieel reddingsplan of ongeschikt voor mkb?

WHOA: Financieel reddingsplan of ongeschikt voor mkb?

Geplaatst op donderdag 1 februari 2024      Leestijd: 2 minuten


Herstructurering zonder het schip te laten zinken, dat is de kern van de WHOA (wet homologatie onderhands akkoord). Een reddingsvest voor ondernemingen die water maken maar niet ten onder willen gaan. Maar hoe werkt deze wet precies, wat zijn de voorwaarden en is de WHOA wel geschikt voor het mkb? In deze blog kom je erachter. 
 

Wat is de WHOA?

Simpel gezegd helpt de WHOA bedrijven die financieel klem zitten om niet failliet te gaan. De wet is in januari 2021 ingevoerd en geeft ondernemers de mogelijkheid een akkoord te sluiten met schuldeisers, zelfs zonder dat alle schuldeisers instemmen. Stemt twee derde van ten minste één klasse van schuldeisers in met jouw voorstel? Dan kan jouw advocaat een homologatieverzoek indienen bij de rechtbank. Beslist de rechter na de zitting tot homologatie van het akkoord? Dan zijn alle schuldeisers gebonden aan het akkoord. 
 

Voorwaarden van de WHOA

Om gebruik te maken van de WHOA, moet jouw bedrijf wel aan bepaalde voorwaarden voldoen:
  • Onvermogen om schulden te betalen
  • Potentieel winstgevende bedrijfsvoering
  • Een onderhands akkoord dat voordeliger is dan faillissement
  • Een haalbaar plan dat voldoet aan wettelijke eisen
  • Eerlijke verdeling van middelen onder schuldeisers
  • Behoud van bestaande arbeidsvoorwaarden voor personeel
  • Goedkeuring van voldoende schuldeisers

De WHOA procedure is kort, maar ook ingewikkeld. Zorg dus voor een goede voorbereiding en schakel bij voorkeur een adviseur in. Voor een compleet stappenplan voor het aanvragen van de WHOA kijk je hier.
 

De afkoelingsperiode

Een uniek aspect van de WHOA is de afkoelingsperiode. Heb je een akkoord aangeboden? Dan kun je een afkoelingsperiode aanvragen voor maximaal vier maanden, met een mogelijke verlenging van weer vier maanden. 

Tijdens deze periode kunnen schuldeisers geen beslag leggen op bedrijfsvermogen en banken mogen geen schulden verrekenen met het saldo op de bankrekening. Dit geeft jou de ademruimte om een akkoord te structureren zonder druk van crediteuren.
 

WHOA geschikt voor mkb?

Hoewel de WHOA veel potentieel biedt, blijkt de toepassing ervan in het mkb beperkt. Zo weten veel kleine bedrijven überhaupt niet van de WHOA af, en ook de hoge kosten voor griffierechten, adviseurs, advocaten en advisering vormen een drempel. Dit blijkt uit de wetsevaluatie van het WODC.

Toch kan, met wat aanpassingen, de WHOA ook voor het mkb een uitkomst zijn. Zo stellen de onderzoekers van het WODC voor om de kosten van griffierechten te verlagen of zelfs af te schaffen. Ook moet er betere informatievoorziening komen zodat de wet toegankelijker wordt. 


Neem contact op

Heb jij behoefte aan persoonlijk advies? Neem dan gerust eens contact met ons op.




Deel dit nieuwsbericht