Nieuws
Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties

Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties

Geplaatst op donderdag 17 maart 2016      Leestijd: 2.5 minuut


Het aantal zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers), of anders gezegd de zelfstandige professionals (zp'ers), blijft groeien. Veel zzp’ers maken zich zorgen over de vervanger van de Verklaring Arbeids Relatie (VAR), de wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties.
 

Risico voor de zzp’er

De Belastingdienst meldt in haar factsheet zzp/Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA), dat er voor de zzp’er meer duidelijkheid en zekerheid komt. Deze moet er wel op bedacht zijn, dat een opdrachtgever het eventuele loonrisico zal trachten te verhalen. Onder de VAR was van verhaal geen sprake, aangezien de opdrachtgever was gevrijwaard. Opdrachtgevers zullen de arbeidsrelatie met de opdrachtnemer na 1 mei a.s. veel kritischer gaan beoordelen dan onder de huidige VAR. U maakt als opdrachtnemer een grotere kans om een opdracht binnen te halen als u met feiten kunt aantonen dat u zelfstandig ondernemer bent.

Bent u zzp'er en verwacht u dat u door de wijziging van VAR naar de wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties minder opdrachten gaat krijgen, overweeg dan eens om de krachten te gaan bundelen met andere zp'ers.
 

De Belastingdienst toetst op twee niveaus:

  1. de afspraken tussen opdrachtgever en opdrachtnemer
  2. op ondernemerschap bij de belastingaangifte

De overeenkomsten tussen opdrachtgever en opdrachtnemer worden door de Belastingdienst alleen beoordeelt op de elementen die van belang zijn om de vraag te kunnen beantwoorden of sprake is van de plicht tot het afdragen of voldoen van loonheffingen.
 

Waar let de Belastingdienst op als het gaat om het begrip ‘IB-ondernemer’?

  • Wordt er winst gemaakt?
    Er moet altijd sprake zijn van winstverwachting. Een onderneming neemt deel aan het economisch verkeer met het doel om winst te maken.
  • Hoe zelfstandig is de onderneming?
    Een ondernemer moet zelf beslissingen kunnen nemen. Een ondernemer die niet zelf facturen verstuurt, zijn tijd niet zelf kan indelen of de plaatst van zijn dienst niet zelf kan bepalen, heeft de schijn tegen.
  • Een onderneming is een organisatie van kapitaal en arbeid.
    Een ondernemer investeert dus ook in bedrijfsmiddelen.
  • Een ‘IB-ondernemer’ moet jaarlijks minimaal 1225 uur in zijn onderneming werkzaam zijn. En dan geldt ook nog eens, dat minimaal 50 procent van de gewerkte tijd besteed wordt aan de onderneming(en).
    Voor een starter geldt alleen het urencriterium, zonder de eis dat er sprake is van 50 procent of meer. Dat betekent in de praktijk dat een starter vanuit een loondienstverband kan beginnen.
  • Hoeveel klanten zijn er?
    Is er sprake van een onderneming als er één klant is? Dan lijkt het sterk op een opdrachtgever met iemand in loondienst. Is er meer dan één klant, maar zijn dit allemaal familieleden en vrienden, dan ligt de hobbysfeer voor de hand. Er moeten voldoende echte klanten zijn voor de onderneming. Een starter heeft nog geen klanten, maar moet wel reëel zicht hebben op klandizie. Maar ook een grote opdrachtgever en een paar kleintjes is niet realistisch.
  • Is er een debiteurenrisico?

Blokland & Duin helpt u graag om in deze tijden van verandering de juiste keuzes te maken.




Deel dit nieuwsbericht