Nieuws
Wel of geen BTW berekenen over verzendkosten?

Wel of geen BTW berekenen over verzendkosten?

Geplaatst op maandag 9 oktober 2017      Leestijd: 1.5 minuut


Voor nog steeds veel ondernemers is het onduidelijk of u nu wel of geen btw over verzendkosten moet berekenen. Veel denken dat de verzendkosten btw-vrij zijn. Onlogisch is die denkwijze niet, aangezien u over post- en pakketzegels geen omzetbelasting betaalt. Toch moet u op uw facturen de verzendkosten wel degelijk belasten met btw.
 

Waarom btw over verzendkosten?

De reden hiervoor is heel eenvoudig. De Belastingdienst wil niet dat u met een slimme constructie omzetbelasting ontduikt. Zo zou u bijvoorbeeld de goederen voor een lager bedrag op uw factuur kunnen zetten en het verschil in de verzendkosten kunnen verwerken. Daar hebben ze bij de fiscus goed over nagedacht. Uw goederen worden op uw factuur belast, dus ook uw verzendkosten.
 

Welk btw-tarief?

De logische volgende vraag is dan, welk btw-tarief moet u hanteren? Het btw-tarief van de verzendkosten is gelijk aan die van uw goederen. Kortom, het tarief is dus variabel. Zijn uw goederen met een hoog-tarief belast, dan geldt dit ook voor de verzendkosten. Staan er echter goederen met verschillende btw-tarieven op de factuur, dan gebruik u het percentage van het hoogst gebruikte btw-tarief. Zijn uw goederen vrij van omzetbelasting, dan hoeft u over de verzendkosten ook geen btw te berekenen.
 

Webshops en automatiseringssystemen

Heeft u bijvoorbeeld een webshop of bent u van plan er één op te zetten, let er dan op dat de btw correct over de verzendkosten wordt berekend. Controleer of het systeem de juiste werkwijze hanteert. Uit de praktijk blijkt dat dit niet altijd het geval is. Ditzelfde geldt ook voor automatiseringssystemen. De Belastingdienst zal u er persoonlijk op afrekenen als tijdens een controle blijkt dat u stelselmatig verkeerd of geen btw hebt berekend over de verzendkosten. Niet alleen moet u de verschuldigde belasting dan alsnog afdragen (wat bij veel verzendingen flink kan oplopen), u kan ook rekenen op een boete. Zij verwachten dat u als ondernemer verwachten van alle wet- en regelgevingen op de hoogte bent, die betrekking hebben op uw bedrijfsvoering.
 

Twijfelt u of u het juiste btw-tarief over de verzendkosten berekent?

Neem contact met ons op. Wij adviseren u graag.
Deel dit nieuwsbericht