Nieuws
Weet jij de WOZ-waarde van jouw bedrijf?

Weet jij de WOZ-waarde van jouw bedrijf?

Geplaatst op woensdag 22 februari 2023      Leestijd: 2.5 minuut


Dit jaar is de WOZ-waarde van woningen en bedrijfspanden flink gestegen. In de eerste maanden van dit jaar ontvangen ondernemers en woningbezitters de WOZ-beschikking voor 2023. Het is belangrijk om te checken of deze waarde wel klopt. De waarde van woningen en panden is namelijk de basis voor een heleboel belastingen. Weet jij hoeveel jouw (bedrijfs)pand waard is? Lees snel verder hoe je dit achterhaalt.

Belastingplichtigen vinden de huidige WOZ-waarde in de aanslag voor de onroerendezaakbelasting (OZB) van de gemeente. De OZB is de belasting die je betaalt als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Deze aanslag krijgen belastingplichtigen in januari of februari maar is ook te vinden in het online WOZ-waardeloket
 

Hoe stelt de gemeente de waarde vast?

De overheid gebruikt een database voor het vaststellen van de WOZ-waarde. Hier kijken zij naar de volgende punten:
  • Objectkenmerken. Denk hierbij aan pandtype, oppervlakte van de kavel, ligging van het pand en woonoppervlakte.
  • Marktwaarde. Wat brengt het pand op als hij in de verkoopt gaat?
  • Analyse verkoopcijfers. Wat is de verkoopprijs van vergelijkbare panden in de gemeente? 
 

Waarom is de WOZ-waarde gestegen?

Voor het bepalen van de waarde gebruikt de overheid een peildatum. Voor het jaar 2023 is dat januari 2022. Omdat de waarde meebeweegt met de huizenprijzen is de kans groot dat deze waarde is gestegen. Dit aangezien de woningmarkt in 2022 uit zijn slof schoot. De Waarderingskamer meldt dat de WOZ-waarde van woningen op de peildatum gemiddeld 17% hoger is dan in 2021. 
 

Controleer de waarde van jouw (bedrijfs)pand

Wist je dat de WOZ-waarde in veel gevallen te hoog wordt ingeschat? Het is daarom belangrijk om te checken of jouw waarde klopt, anders betaal je te veel belasting. Er zijn verschillende manieren om dit te controleren: 
  1. Vraag het taxatierapport op waar de waarde op is gebaseerd. Dit doe je gratis bij de gemeente. In dit rapport staat hoe de gemeente de waarde vaststelt. Bijvoorbeeld met welke andere panden de gemeente het pand van de belastingplichtige vergelijkt. 
  2. Start zelf een vergelijkend warenonderzoek via het WOZ-waardeloket of het Kadaster. Hier laat je een nieuw taxatierapport opstellen door een makelaar of taxateur. Maar dit kost wel een hoop centen. Doe dit alleen als de waarde te hoog is.
 

Klopt je het niet?

Het kan zijn dat je de WOZ-waarde van je pand te hoog vindt of dat er fouten in staan. Dien dan zes weken na de dagtekening van beschikking een bezwaar in. Heb je binnen die zes weken de onderbouwing nog niet rond? Een pro-forma bezwaar indienen is dan de oplossing. Hier voer je waardeverminderende factoren door als bijvoorbeeld mogelijke overlast van laagvliegende luchtverkeer of slechte isolatie. 
 

WOZ-waarde is de basis voor belastingen

De WOZ-waarde helpt bij het bepalen van de hoogte van je belastingen en heffingen. Het heeft invloed op de volgende belastingen: 
  • Onroerendezaakbelasting;
  • Watersysteemheffing;
  • Inkomstenbelasting box 1;
  • Inkomstenbelasting box 3;
  • Schenk- en erfbelasting;
  • Vennootschapsbelasting.

Check daarom je WOZ-waarde en dien bezwaar in wanneer nodig. Zo bespaar je tot mogelijk €500,- op belastinguitgaven.

Wil je dit bespreken met een boekhouder, neem vrijblijvend contact op.




Deel dit nieuwsbericht