Nieuws

Weekers versoepelt tijdelijk inkeerregeling voor zwartspaarders

Geplaatst op dinsdag 3 september 2013      Leestijd: 1 minuut


Zwartspaarders die schoon schip willen maken, kunnen vanaf 2 september 2013 gebruik maken van een tijdelijk versoepelde inkeerregeling. Wie zichzelf voor 1 juli 2014 vrijwillig meldt bij de fiscus, hoeft geen boete te betalen. Dat heeft staatssecretaris Weekers van Financiën bekendgemaakt. Deze maatregel hangt samen met het Wetsvoorstel Wet vereenvoudiging formeel verkeer Belastingdienst dat gisteren naar de Tweede Kamer is gestuurd.
“Zwartspaarders doen er goed aan zich te melden bij de fiscus. De Belastingdienst kan straks tot 12 jaar terug aanslagen en boetes opleggen bij zwartspaarders en fraudeurs. Mensen die zichzelf melden voor 1 juli volgend jaar, ontlopen de boete. Daarna is het klaar met de coulance”, aldus Weekers.

De inkeerregeling wordt tijdelijk versoepeld omdat er een nieuw heffingssysteem komt voor de inkomstenbelasting. In dit nieuwe systeem krijgen goedwillende eerder duidelijkheid van de fiscus. De regels voor kwaadwillende worden echter strenger. Zij kunnen nog 12 jaar worden aangeslagen voor verzwegen inkomen en vermogen. In de aanloop naar dit nieuwe heffingsysteem krijgen zwartspaarders de kans om tijdelijk boeteloos schoon schip te maken. Vanaf 1 juli 2014 geldt de huidige inkeerregeling weer. De boete bedraagt dan 30% van de ontdoken belasting in box 3. Vanaf 1 juli 2015 wordt de inkeerregeling verder aangescherpt; de boete bedraagt dan 60 procent van de ontdoken belasting in box 3.

Voor ontdoken belasting in box I (zwart loon of zwarte winst) geldt bij inkeer voor 1 juli 2014 een boete van 0%. Bij inkeer tussen 1 juli 2014 en 1 juli 2015 geldt een boete van 10% en daarna geldt in box I een boete van 20%.Deel dit nieuwsbericht