Nieuws
Wat is mijn bedrijf waard? Zo bepaal je een bedrijfswaarde

Wat is mijn bedrijf waard? Zo bepaal je een bedrijfswaarde

Geplaatst op dinsdag 8 november 2022      Leestijd: 2 minuten


Ben je van plan om je bedrijf te verkopen of ben je nieuwsgierig naar de waarde van je organisatie? De  bedrijfswaarde van je onderneming kun je op verschillende manieren bepalen. In dit blog vertellen we hoe je dit doet.  
 

Balans normaliseren

Voordat je de bedrijfswaarde kunt waarderen, is het belangrijk om de balans te 'normaliseren'. Ga hierbij na of zakelijke- en privé-uitgaven niet door elkaar lopen. Verwijder vervolgens alle posten die niet bij de bedrijfsvoering horen. De posten die nu te hoog of te laag op de balans staan krijgen een correctie. Bij deze eerste stap gaat het erom dat je een realistisch beeld van de balans van je bedrijf creëert. 
 

Bedrijfswaarde bepalen: de verschillende methoden

Helaas bestaat er niet één bedrijfswaarde. Een koper zal vooral uitgaan van toekomstverwachtingen. Dit zijn de verschillende methoden om de waarde te bepalen:
 
  • Bereken als meest simpele manier de intrinsieke waarde van het bedrijf. Dat is de waarde van alle bezittingen min de schulden op dit moment. Hiervoor heb je een recente balans van je bedrijf nodig. Misschien moet je balansposten nog herwaarderen naar de werkelijke waarde van dit moment. 
  • Dan is er de goodwill. Dat is de waarde van een bedrijf die je niet aan activa of passiva kunt toewijzen. Het geeft een beeld van toekomstige winstmogelijkheden van het bedrijf op basis van zaken als het klantenbestand, marktaandeel, bedrijfsreputatie en personeel. De goodwill is een schatting.
  • mkb’ers gebruiken voor de bedrijfswaarde soms vuistregels per branche, zoals één keer de jaaromzet of twee keer de netto winst. Bij deze waardering gebruik je cijfers uit het verleden en houd je geen rekening met de toekomst. 
  • Een financieel adviseur gebruikt vaak de discounted cashflow methode (DCF). Deze is gebaseerd op verwachte kasstromen in de komende jaren. Zo nemen ze toekomstige omzetgroei en noodzakelijke investeringen mee in het bepalen van de bedrijfswaarde.

“De waarde van je bedrijf is niet hetzelfde als de verkoopprijs die je kunt vragen.”

 

Er bestaat geen exacte bedrijfswaarde

Zoals je ziet hangt de bedrijfswaarde voor een deel af van een persoonlijke inschatting. De exacte waarde bestaat daarom niet. Het is vaak het gemiddelde bedrag van verschillende berekeningen. Bepaal op basis van dit gemiddelde en range als je wil onderhandelen bij de verkoop. 

Wil je weten wat jouw bedrijf waard is? We helpen je graag met deze berekeningen. Neem vrijblijvend contact met ons op, dan plannen we samen een afspraak in.




Deel dit nieuwsbericht