Nieuws
Wat is de bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw)?

Wat is de bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw)?

Geplaatst op maandag 29 juli 2019      Leestijd: 2.5 minuut


Je ontvangt een aanslagbiljet van de Belastingdienst met daarop een bedrag voor de bijdrage Zorgverzekeringswet. Deze bijdrage is inkomensafhankelijk: als je meer verdient, moet je meer betalen. Hierdoor betaal je mee aan de kosten van de Nederlandse gezondheidszorg. Voor zelfstandigen gaat de betaling hiervan niet vanzelf.
 

Zet geld opzij

In loondienst betaal je elke maand een klein bedrag en dit zie je terug op je loonstrook. Als zelfstandig ondernemer is het ingewikkelder. Je moet namelijk zelf het geld overdragen aan de belasting. Dit doe je meestal aan het begin van het jaar. Je ontvangt dan een aanslagbiljet met daarop het te betalen bedrag. Dit bedrag is een schatting gebaseerd op je inkomen van vorig jaar. Houd hier rekening mee en zet er geld voor opzij. Als je te veel hebt betaald, kun je een gedeelte terugvragen.
 

Inkomensafhankelijk

Als je in loondienst bent, betaal je deze bijdrage automatisch. Het wordt namelijk ingehouden op je loon. Als ondernemer betaal je de bijdrage Zorgverzekeringswet meestal één keer per jaar, maar je kunt ook bij de Belastingdienst een schatting laten maken zodat je maandelijks vooraf kunt betalen. Je betaalt evenveel als de mensen in loondienst met een vergelijkbaar inkomen.
 

Percentages inkomensafhankelijke bijdrage Zvw

Vanaf 2019 zijn de percentages van de Zvw als volgt:
  • Voor de werkgeversheffing Zvw geldt het hoge percentage van 6,95 (was 6,90% in 2018).
  • Voor de eigen bijdrage Zvw die jouw werkgever of uitkeringsinstantie inhoudt op jouw loon of uitkering, geldt het lage percentage van 5,70 (was 5,65% in 2018).
  • Voor de eigen bijdrage Zvw die je via een aanslag Zvw betaalt, geldt het lage percentage van 5,70 (was 5,65% in 2018).

Het maximumbijdrage-inkomen in 2019 is € 55.927 (was € 54.614 in 2018). Dit houdt in dat je maximaal 5,70 procent betaalt van 55.927 euro, oftewel 3.187,84 euro.
 

Waarom betaal je dit?

Elk jaar maakt de regering een begroting van het geld dat nodig is om ervoor te zorgen dat iedereen in Nederland de noodzakelijke medische zorg kan krijgen. Met de bijdrage Zorgverzekeringswet betaal je hieraan mee.
 

Niet eens met beslissing over jouw bijdrage Zorgverzekeringswet

Heb je van de Belastingdienst een bericht ontvangen over de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (bijdrage Zvw) enn ben je het niet eens met wat in dat bericht staat? Dan hangt het van je situatie af wat je kan doen.

Ik heb loon, pensioen of een uitkering
Je hebt loon, pensioen of een uitkering en je hebt een voorschot of een teruggaaf ontvangen.
Ik heb andere inkomsten dan loon, pensioen of een uitkering
Je hebt andere inkomsten dan loon, pensioen of een uitkering en je hebt aangifte gedaan.
Wil je weten of jouw (voorlopige) bijdrage Zvw juist is? Neem contact op met onze adviseurs.


Bron: zzpservicedesk
Deel dit nieuwsbericht