Bijtelling
Waarom is het voordelig om een youngtimer te rijden?

Waarom is het voordelig om een youngtimer te rijden?

Geplaatst op dinsdag 7 augustus 2018      Leestijd: 2 minuten


Door een youngtimer te rijden kunt u als ondernemer heel wat geld besparen. Als ondernemer is het soms slimmer om geen nieuwe auto van de zaak aan te schaffen. Want zodra die op naam staat bent u al een flink deel van uw geld kwijt.
 

Bijtelling

Voor zakelijke auto's houdt het daar niet op, want als u de auto ook privé wilt rijden, krijgt u te maken met de bijtelling. Weliswaar mag u de autokosten aftrekken, maar daar staat tegenover dat u elk jaar een percentage van de cataloguswaarde bij uw inkomen moet optellen. Inderdaad: de prijs van de nieuwe auto. Ook al is hij niet meer nieuw.
 

Youngtimer

Een youngtimer is een auto die 15 jaar of langer geleden voor het eerst op kenteken is gezet. Het grote voordeel van een youngtimer is , dat er een apart bijtellingstarief voor geldt. Per jaar moet er een percentage van de dagwaarde opgeteld worden bij uw inkomen. Inderdaad: niet de catalogusprijs, maar de dagwaarde. Dat scheelt aanzienlijk.
 

Aftrek

Intussen heeft u dus wel alle voordelen van een zakelijke auto: alle kosten mag u aftrekken van de winst. Dus reparatie, benzine, tol, parkeergeld, de wasstraat en de wegenbelasting. Elke cent brengt het bedrag waarover u belasting moet betalen verder omlaag. De fiscus betaalt dus flink mee aan uw auto. En dat scheelt heel veel geld.
 

btw-correctie

Ondernemers met "een auto van de zaak" dienen wel rekening te houden met de btw correctie. Deze is door de overheid in het leven geroepen omdat u zowel privé- als zakelijke kilometers rijdt. De correctie is ervoor om de kilometers die u privé rijdt (en waar u dus geen btw over terug kunt vorderen) te corrigeren.
  • Als u een auto heeft gekocht via de "marge" regeling (u heeft bij aankoop geen btw kunnen verrekenen) dan dient u 1,5% over de oorspronkelijke cataloguswaarde van de auto als btw correctie te betalen.
  • Als u een auto heeft gekocht via de "btw" regeling (u heeft bij aankoop wel btw kunnen verrekenen) dan dient u 2,7% over de oorspronkelijke cataloguswaarde van de auto als btw correctie te betalen

Wanneer u dit forfait betaalt mag u alle btw voor alle gemaakte autokosten (brandstof / onderhoud /(winter)banden / accessoires etc.) terugvorderen.

U kunt er ook voor kiezen de werkelijke verhouding privé / zakelijke kilometers middels een sluitende kilometerregistratie aan te tonen. U kunt dan de btw naar rato van het percentage zakelijke kilometers terugvorderen over de gemaakte autokosten.

Wilt u weten of een youngtimer voor u ook voordeliger is? Neem contact op met ons kantoor.
Deel dit nieuwsbericht