Nieuws
Vrouwelijke ondernemers maken inhaalslag

Vrouwelijke ondernemers maken inhaalslag

Geplaatst op dinsdag 8 maart 2016      Leestijd: 1 minuut


Vrouwen starten steeds vaker een bedrijf, blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Terwijl het aantal vrouwen op topposities in het bedrijfsleven achterblijft bij het streven van de overheid, is de vrouwelijke ondernemer duidelijk in opmars. Was in 2007 nog 31 procent van de startende ondernemers een vrouw; in 2014 was dit percentage opgelopen tot 37 procent.

Vrouwelijke ondernemers beginnen relatief vaak een webwinkel, een management- en organisatieadviesbureau of een bedrijf in haar- en schoonheidsverzorging. Daarnaast gaan ze relatief vaak als zelfstandige in de (thuis)zorg aan de slag. Het aandeel ondernemersvrouwen in de totale bedrijvenpopulatie bedroeg 34 procent. Traditioneel gezien zijn de meeste startende ondernemers mannen, maar de vrouwen zijn in opkomst.

Ruim één op de vijf mannelijke én vrouwelijke ondernemers startte zijn of haar bedrijf in de zakelijke dienstverlening. Vooral webwinkels zijn populair bij vrouwelijke ondernemers. In de zorg starten vrouwen als diëtist, mondhygiënist, podoloog of als zelfstandige in de (thuis)zorg.
In 2014 startten ook in de overige dienstverlening en onderwijs meer vrouwen dan mannen. Vooral in de haar- en schoonheidsverzorging, kinderopvang en studiebegeleiding alsook in de culturele en artistieke sector startten relatief veel vrouwen. Mannen startten veel vaker dan vrouwen een bedrijf in de bouw, al is het aandeel opgestarte bouwbedrijven wel gedaald.

Bron: cbs.nl
Deel dit nieuwsbericht