Nieuws
Vraag voor 1 mei uitstel van belastingaangifte aan

Vraag voor 1 mei uitstel van belastingaangifte aan

Geplaatst op donderdag 20 april 2023      Leestijd: 2 minuten


Wil jij je aangifte inkomstenbelasting nog even uitstellen? Dan moet je dit verzoek voor 1 mei 2023 indienen bij de Belastingdienst. We vertellen je hoe je uitstel aanvraagt en wat de gevolgen hiervan zijn. Lees je mee? 
 

Uitstel aangifte inkomstenbelasting aanvragen

Doe je zelf je aangifte inkomstenbelasting? Het vragen van uitstel doe je via de site van de Belastingdienst. Je logt in via Mijn Belastingdienst en kijkt onder belastingjaar 2022. Hier kies je voor uitstel. Het is ook mogelijk om uitstel aan te vragen via een brief. Dit aanvraagformulier staat ook op de website van de Belastingdienst. 

Na het aanvragen van uitstel krijg je van de Belastingdienst tot 1 september 2023 de tijd om aangifte te doen. Handig, maar let wel op de belastingrente die hierbij komt kijken. 
Voor de aangifte vennootschapsbelasting kun je schriftelijk of via Mijn Belastingdienst Zakelijk uitstel aanvragen. Digitaal uitstel aanvragen kan nog tot 1 juni. 
 

De gevolgen van uitstel van belastingaangifte

Het is natuurlijk prettig dat de optie van uitstel bestaat. Wel zijn er een aantal gevolgen waar je op moet letten. 
 
  • Betaal je een bedrag terug door een aanslag? Dan betaal je daar vanaf 1 juli 2023 belastingrente over. Deze rente loopt 6 weken na data van de aanslag door. Is de Belastingdienst langzaam met het opleggen van je aanslag? Tot 19 weken nadat de Belastingdienst je aangifte ontvangt, betaal je de rente door. Dit is gewoonlijk 4%.
  • Wanneer je belasting terug krijgt, is de rente vanaf 1 juli 2023 niet meer vergoed. Dit doet de Belastingdienst omdat je zelf de vertraging hebt opgelopen. Als de Belastingdienst langer dan 13 weken doet over het opleggen van een aanslag, gaat de rente alsnog lopen. 
 

Gegevens niet compleet

Ook al mis je gegevens, doe toch alvast aangifte. Door in te schatten wat de ontbrekende gegevens zijn, ben je in ieder geval zeker van een ingediende aangifte. Je betaalt liever te veel dan te weinig belasting.
Als blijkt dat je later eigenlijk minder belasting hoeft te betalen, open je de aangifte opnieuw. Vanuit hier pas je het aan en verzend je de aangifte gewoon nog een keer. Het verschil betaalt de Belastingaangifte aan je uit. 
Uitstel aanvragen bij overmacht

Na 1 mei is het over het algemeen niet meer mogelijk om uitstel aan te vragen. Alleen in zeer bijzondere gevallen maakt de Belastingdienst een uitzondering. 
Ben je benieuwd of deze uitzondering bij jou ook geldig is? Bel dan met de BelastingTelefoon. Zij vertellen jou of het nut heeft om een brief op te sturen. Ook geven zij aan welke relevante informatie in de brief moet staan. 

Wil je meer informatie over het doen van belastingaangifte of hulp van een boekhouder? Neem dan contact met ons op.
Deel dit nieuwsbericht