Nieuws
VPB belastingrente voorlopig niet verhoogd

VPB belastingrente voorlopig niet verhoogd

Geplaatst op donderdag 2 maart 2023      Leestijd: 1.5 minuut


Eerder deelde wij het nieuws over de verhoging van de VPB met 2,5%. Het kabinet is hier op terug gekomen en voert geen verhoging door. Later dit jaar kijken zij opnieuw naar de percentages van de belastingrente. Een eventuele verhoging is later in het jaar nog wel mogelijk. 

De Belastingdienst wacht langer op zijn geld als een ondernemer te laat is met het voldoen van de belasting of te weinig betaalt. Daarom betalen ondernemers belastingrente. Dit is een vergoeding voor de wachttijd. Ondernemers hebben ook het recht om bij de Belastingdienst rente te eisen als die te lang doen over het opleggen van een aanslag. 
 

Vaststellen belastingrente 

Het rentepercentage voor de vennootschapsbelasting stelt de overheid vast op basis van de basisfinancieringsrente van de Europese Centrale Bank (ECB). Zij kondigde een rentepercentage aan van 2,5% wat het hele bedrag verhoogd naar 10,5%. Deze stijging vindt het kabinet niet wenselijk waardoor zij later dit jaar opnieuw naar deze cijfers gaan kijken.  
 

Aanpassing vennootschapsbelasting

De Besluit belasting- en invorderingsrente wordt zo spoedig mogelijk aangepast om zo het percentage belastingrente voor de VPB op 8% te kunnen houden. In het tweede kwartaal van 2023 past het kabinet dit aan. Wel heeft staatssecretaris Van Rij de Belastingdienst al opdracht gegeven om de verhoging per 1 maart niet meer door te voeren. Dit staat in de brief waarin hij de Tweede Kamer laat weten het percentage van de belastingrente voor de VPB vast te zetten op 8%
Belastingplichtigen die juist belastingrente tegoed hebben van de belastingdienst hebben geluk. De belastingrente gaat voor hen wel omhoog naar 10,5%. Tot het moment dat de genoemde beleidsbesluit in werking is getreden hebben zij recht op dit percentage. 
 
Wil je op de hoogte blijven van al het fiscale nieuws? Bekijk dan onze nieuws pagina en volg ons op LinkedIn.Deel dit nieuwsbericht