Nieuws
Voordelig een elektrische auto aanschaffen: subsidiebudgetten 2024

Voordelig een elektrische auto aanschaffen: subsidiebudgetten 2024

Geplaatst op woensdag 10 januari 2024      Leestijd: 3 minuten


Door het aanbieden van subsidies stimuleert de overheid het gebruik van elektrisch vervoer. Ondernemers die een stap richting duurzaamheid willen zetten krijgen ook in 2024 een duwtje in de goede richting. De aanvraag loketten voor subsidies voor elektrische bedrijfsauto’s en trucks opent naar verwachting eind maart. Het loket voor elektrische auto’s is al open sinds 9 januari. 
 

De SEPP: Schaf je elektrische auto privé aan

De Subsidie Elektrische Personenauto's Particulieren (SEPP) biedt in 2024 een tegemoetkoming van € 2.950 bij aanschaf van een nieuwe elektrische auto of via private lease. Voor tweedehands elektrische auto's bedraagt de SEPP-subsidie € 2.000. 

Belangrijk om te weten: deze subsidies gelden alleen voor auto’s die privé worden aangeschaft en kunnen pas worden aangevraagd nadat een koop- of leaseovereenkomst is afgesloten, met een datum na 1 januari 2024. 
Andere vereisten om de subsidie te ontvangen zijn een minimale actieradius van 120 kilometer en een catalogusprijs tussen de € 12.000 en € 45.000 euro. Bekijk alle infomatie over de SEPP via de website van Rijksdienst van Ondernemend Nederland. 
 

De SEBA: Voor de aankoop van een elektrische bedrijfsauto

Voor ondernemers die willen investeren in elektrische bedrijfsauto's, is er de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto's (SEBA). Deze regeling biedt een subsidie tot maximaal € 5.000 voor de aanschaf of lease van een emissieloze bedrijfswagen. 

Let op: In tegenstelling tot de SEPP moet je de SEBA al vóór het afsluiten van de definitieve koop- of leaseovereenkomst aanvragen. Check alle voorwaarden voor de SEBA op de website van Rijksdienst van Ondernemend Nederland.

Verwacht wordt dat het aanvraagloket voor SEBA dit jaar niet eerder opengaat dan eind maart, afhankelijk van goedkeuring van de begroting van het ministerie van Infrastructuur door het parlement. Voor zover bekend is 2024 het laatste jaar voor de SEBA, dus houd rekening met extra drukte bij het loket. 
 

AanZET: Voordelig een elektrische truck aanschaffen

Ook elektrische vrachtwagens kunnen rekenen op een subsidie in 2024, genaamd de Aanschafsubsidieregeling Zero-Emissie Trucks (AanZET). Voor deze subsidie geldt geen vast bedrag, maar een percentage van de verkoopprijs van de vrachtwagen. In 2024 is er in totaal € 45 miljoen beschikbaar gesteld voor AanZET. Het aanvraagloket bij de Rijksdienst van Ondernemend Nederland opent naar verwachting op 26 maart 2024 om 9:00 uur. 

Tip: wees er snel bij want vorig jaar was de subsidie binnen no-time vergeven!
Aandachtspunt voor chauffeurs elektrische bestelauto’s

Bestuurders van een elektrische bestelbus moeten vanaf 1 juli 2024 verplicht een truckrijbewijs hebben. Er komt dan namelijk een einde aan het huidige gedoogbeleid dat chauffeurs met een autorijbewijs een bestelbus mogen besturen.
 

Naast subsidies ook investeringsaftrek voor duurzame ondernemers

Je duurzame elektrische (bedrijfs)auto levert je niet alleen subsidie en milieuwinst op, het zorgt ook voor fiscaal voordeel via investeringsaftrek.

De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) is de algemene aftrek voor de investering in bedrijfsmiddelen, voornamelijk bedoeld voor het mkb. Via de KIA kan jaarlijks maximaal een aftrek toegepast worden voor een totale investering tot € 387.580

Boven op de KIA komt de MIA, de milieu-investeringsaftrek. Deze aftrek is specifiek bedoeld voor milieuvriendelijke investeringen en kan oplopen tot 45% van het totale investeringsbedrag. Hierbij geldt een minimaal investeringsbedrag van € 2.500. Check hier of jouw investering in aanmerking komt voor MIA.
 

Wat betekent de investering in een elektrische (bedrijfs)wagen voor jou? 

Wij staan klaar om je te helpen berekenen wat de investering in een elektrische auto of vrachtwagen voor jou betekent en helpen je graag met al jouw fiscale zaken. 

Neem vandaag nog contact op. 
Deel dit nieuwsbericht