Nieuws
Verzekeringen voor jou als ondernemer: wat heb je nodig?

Verzekeringen voor jou als ondernemer: wat heb je nodig?

Geplaatst op woensdag 26 juli 2023      Leestijd: 4 minuten


Als ondernemer loop je meer risico dan iemand in loondienst. Met een baan in loondienst ben je verzekerd voor allerlei zaken, dat regelt je werkgever voor je. Nu is het aan jou om jezelf (en je medewerkers) te verzekeren. Tegen welke risico’s wil jij je indekken en welke verzekeringen zijn verplicht? Je leest het hier! 
 

Welke verzekeringen zijn verplicht voor jou als ondernemer?

Als ondernemers ben je (nog) niet verplicht om verzekeringen af te sluiten. Al jaren wordt er gepraat over een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering. Het kabinet wil een verplichte AOV voor zelfstandigen invoeren. In het voorjaar van 2024 verwacht het hier een wetsvoorstel voor in te dienen bij de Tweede Kamer. De verplichte verzekering moet ondernemers beter beschermen bij ziekte en arbeidsongeschiktheid. 
 

Handige verzekeringen als ondernemer 

Nog geen verplichte verzekeringen dus. Maar welke verzekeringen zijn handig voor jou als ondernemer? Als je weet wat jouw risico’s zijn, kun je bepalen wat je wil voorkomen of beperken. En tegen welke risico’s je jezelf en je bedrijf wil verzekeren. Hieronder vijf handige verzekeringen voor jou als ondernemer. 
 
  1. Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Heb je een eenmanszaak of VOF, dan ben je privé hoofdelijk aansprakelijk voor wat er in en met jouw bedrijf gebeurt. Wanneer jij, jouw bedrijf, jouw producten of iemand die voor jou werkt, schade aanbrengt (materieel of letsel), dan wordt jij daar dus aansprakelijk voor gesteld. In dat geval kun je niet terugvallen op je particuliere aansprakelijkheidsverzekering. Je kunt je hiertegen verzekeren met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.
 
  1. Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)

Over de arbeidsongeschiktheidsverzekering is veel te doen. Zoals we hierboven al beschreven is er al jaren een discussie gaande om deze verzekering verplicht te maken. Als ondernemer (en zeker als zzp’er) verdien je niet als je niet werkt. Tenzij jouw bedrijf door draait zonder jou.

Wil je je indekken tegen het risico dat je niet meer kunt werken door ziekte? Verzeker je dan met een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Let wel op want deze verzekeringen zijn over het algemeen niet goedkoop. Daarnaast varieert de premie tussen verschillende beroepsgroepen, en met de keuze van de (eigen) risico’s die je wil nemen. Laat je hier daarom goed over adviseren.
 
  1. Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Naast de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering heb je ook nog de beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering wordt met name ingezet door ondernemers met een adviserende rol. De verzekering zorgt er namelijk voor dat de geleden schade wordt gedekt als gevolg van een fout van jou.

Werk je bijvoorbeeld als marketingadviseur, architect, advocaat, of accountant, dan kan een verkeerd advies grote gevolgen hebben voor je klant. Denk bijvoorbeeld aan omzetverlies. Jij kunt dan aansprakelijk worden gesteld voor zo’n beroepsfout, met grote financiële gevolgen voor jouw bedrijf. Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering als aanvulling op je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zorg je ervoor dat je bent ingedekt tegen dit soort risico’s. 
 
  1. Broodfonds

Een broodfonds is een groepje mensen die maandelijks geld inleggen in een gezamenlijk potje. Als er vervolgens iemand uit dat groepje mensen ziek wordt, ontvangt hij of zij geld uit dat potje. Hier kun je vaak maximaal twee jaar gebruik van maken. Soms kiezen zzp’ers voor een combinatie van een broodfonds en een traditionele AOV (met twee jaar eigen risico).

Een broodfonds is eigenlijk geen ‘officiële’ verzekering, maar het wordt wel veel gebruikt door zzp’ers. Je kunt dit zien als alternatief of aanvulling op de AOV verzekering. In tegenstelling tot een AOV verzekering is de premie voor een broodfonds niet aftrekbaar. Fiscaal is dit dus minder aantrekkelijk.
 
  1. Inventarisverzekering

Welke tools en gadgets heb jij op de zaak staan? Grote kans dat je jouw mobiel, laptop, printer en koffiezetapparaat zakelijk hebt gekocht. In dit geval wordt schade of diefstal vaak niet vergoed door een particuliere verzekering. Je kunt ervoor kiezen om hier een zakelijke verzekering voor af te sluiten. In dat geval verzeker je in veel gevallen ook meteen je voorraad als je die hebt.
 
  1. Rechtsbijstandverzekering

Conflicten met je klant of samenwerkingspartner, daar hoop je natuurlijk niet op. Maar het kan altijd gebeuren. Zit je eenmaal in een zakelijk conflict en sluit je dan pas een rechtsbijstandverzekering af?  In dat geval ben je vaak te laat en kunnen de kosten hoog oplopen. Met een rechtsbijstandverzekering krijg je professionele juridische hulp op het moment dat je het nodig hebt. 
 

Overige verzekeringen als ondernemer

Groei je met je bedrijf? Dan kan dit gevolgen hebben voor de verzekeringen die je nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan het verzekeren van je nieuwe kantoorpand tegen inbraak of brand. Maar ook aan een verzuimverzekering voor je personeel. Laat je altijd goed adviseren over jouw persoonlijke situatie en wat daar het beste bij past. 

Wil je nog even verder lezen over handige zaken voor jou als ondernemer? Bekijk dan onze blogpagina!
Deel dit nieuwsbericht