Nieuws

Vervanging VAR uitgesteld

Geplaatst op donderdag 22 oktober 2015      Leestijd: 1 minuut


De nieuwe regeling voor zzp’ers die de VAR-verklaring gaat vervangen, wordt uitgesteld tot 1 april 2016. Dat heeft staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) bekendgemaakt.

De nieuwe regeling (wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties) zou eigenlijk vanaf 1 januari 2016 ingaan, maar de voorbereidingen zijn nog niet afgerond. Dat stelt Wiebes in een brief naar de Eerste Kamer. Wiebes ontwierp de nieuwe wet zelf om schijnzelfstandigheid tegen te gaan en de verantwoordelijkheid van deze constructies bij de werkgever te leggen. Tot op heden mocht de Belastingdienst alleen de zzp’er hiervoor verantwoordelijk houden.
 

Nieuwe regeling: dba

De VAR (Verklaring arbeidsrelatie) wordt vervangen door een nieuwe regeling: de wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (dba). Hiervoor moet de zzp’er samen met zijn opdrachtgevers een aantal voorbeeldovereenkomsten invullen. Die overeenkomsten zijn nog niet klaar voor gebruik, en Wiebes vindt dat het nog niet helemaal duidelijk is wat de gevolgen zijn van deze nieuwe wet voor zzp’ers.
 

Geldigheid huidige VAR’s verlengd

Met het uitstel van de behandeling van het wetsvoorstel, is ook de mogelijke inwerkingtreding van de wet uitgesteld van 1 januari 2016 naar 1 april 2016 met een overgangsperiode tot 1 januari 2017. De Belastingdienst zal tot die tijd wel toezicht houden maar geen handhavingsmaatregelen nemen. De geldigheid van de bestaande VAR’s wordt ook verlengd tot 1 april 2016.Deel dit nieuwsbericht