Nieuws
Verhoging lage btw-tarief van 6% naar 9%

Verhoging lage btw-tarief van 6% naar 9%

Geplaatst op dinsdag 20 november 2018      Leestijd: 2.5 minuut


Op 1 januari 2019 wordt het lage btw-tarief verhoogd van 6% naar 9%. Lever je producten of diensten die vallen onder het lage btw-tarief van 6%? Dan kan je nu al een aantal zaken regelen.
 

Diensten en producten met laag btw-tarief

Bepaalde diensten van bijvoorbeeld fietsenmakers, kappers en kleermakers vallen onder het lage btw-tarief. Check of jouw diensten onder het lage btw-tarief vallen.
Producten die onder het 6% tarief vallen zijn bijvoorbeeld voedingsmiddelen, boeken en medicijnen. Check of jouw producten onder het lage btw-tarief vallen
 

Verhoog de btw van 6% naar 9% op offertes en facturen

Als je nu een offerte stuurt, dan moet je in sommige gevallen al het nieuwe btw-tarief van 9% vermelden. Het hangt af van wanneer je betaald wordt. Er zijn een aantal mogelijkheden:

1. Je wordt betaald in 2019
Je stuurt nu een offerte. Je gaat het werk doen in 2019. En je wordt betaald in 2019. Je zet nu al 9 procent btw op de offerte, en straks ook op de factuur.

2. Je wordt betaald in 2018
Je stuurt nu een offerte. Je gaat het werk doen in 2018 of 2019. En je wordt betaald in 2018. Je zet nu 6 procent btw op de offerte, en straks ook op de factuur.

Dit geldt bijvoorbeeld voor concerten of sportevenementen die jouw klanten dit jaar al betalen, maar die pas in 2019 plaatsvinden. Maar ook voor andere diensten waarop het lage btw-tarief van toepassing is, zoals sommige schilderklussen en bouwwerkzaamheden aan woningen. De Belastingdienst zal hiervoor niet gaan naheffen.

3. Je weet nog niet wanneer je betaald wordt
Je stuurt nu een offerte. Je gaat het werk doen in 2019. Maar, je weet nu nog niet wanneer jouw klant je gaat betalen? Zet dan 6 procent btw op de offerte. En spreek met jouw klant af dat je dit zal verhogen naar 9 procent btw op de factuur, als hij pas in 2019 gaat betalen. Je kunt dit opnemen in de algemene voorwaarden of als onderdeel van de overeenkomst.
 

Vanaf 1 januari 2019 moet je 9 procent btw afdragen

Zijn jouw diensten of producten nu met 6 procent btw belast? Dan wordt dat 9 procent vanaf 1 januari 2019. Bepaal nu al of je jouw prijzen per 1 januari 2019 gaat verhogen. In de aangifte voor de btw over het eerste kwartaal 2019 moet je 9 procent btw afdragen.
 

Bepaal of je jouw prijzen gaat verhogen

Jouw particuliere klanten betalen een prijs inclusief btw. De verhoging van de btw kan je doorberekenen in de verkoopprijs. De brutowinst blijft dan gelijk. Je kan er ook voor kiezen de prijzen gelijk te houden. Dit kan je een concurrentievoordeel opleveren. De brutowinst wordt dan wel lager.

Verhoog je jouw verkoopprijs inclusief de btw? Dan gaat deze ook voor de zakelijke klanten omhoog. Maar omdat de meeste ondernemers de btw kunnen aftrekken, blijven ze toch evenveel betalen voor jouw diensten of producten.
 

Onderzoek hoe je het kassasysteem en andere software aanpast

Overal waar je nu het lage btw-tarief van 6% hebt staan, moet straks 9% staan. Bijvoorbeeld in een kassasysteem, boekhoudprogramma of btw-administratie. Check op tijd of je dit zelf kan aanpassen. Of dat de leverancier dit voor je moet doen.
 

Online boekhoudpakketten

De boekhoudpakketten Exact Online en e-Boekhouden.nl zullen automatisch de nieuwe btw-codes toevoegen.
Voor meer informatie neem contact op met ons kantoor.
Deel dit nieuwsbericht