Nieuws

Veel voorkomende fouten op facturen

Geplaatst op vrijdag 25 september 2015      Leestijd: 2 minuten


Fouten op facturen zijn er in allerlei soorten en maten. Groot en klein, onschuldig en schrikbarend.
Hieronder een overzicht van 7 veel voorkomende fouten.
 

1. Het vergeten van verplichte nummers

De Belastingdienst heeft het noemen op de factuur van zowel het KvK-nummer als het btw-nummer verplicht gesteld. Deze worden deze toch nog vaak vergeten.
 

2. Verkeerde of incomplete adresgegevens

Een oud e‑mailadres, afgesloten telefoonnummers en contactpersonen die niet meer bij het bedrijf werken. Allemaal voorbeelden van verkeerde adresgegevens die toch nog op de factuur verschijnen. Het adresseren van de factuur aan een postbusnummer is een ander veel gemaakte fout. Volgens de Belastingdienst is het niet toegestaan om alleen een postbusnummer te noemen, ook het fysieke adres van de onderneming moet vermeld worden.
 

3. Geen IBAN-nummer op de factuur

Vanaf augustus 2014 is Nederland helemaal overgestapt op IBAN en is betalen met het oude vertrouwde banknummer in principe niet meer mogelijk. Na ruim een jaar is het verbazingwekkend hoeveel bedrijven nog geen IBAN nummer op hun factuur hebben staan.
 

4. Verkeerd factuurnummer

Als Word of Excel gebruikt wordt om facturen mee te maken, worden factuurnummers vaak handmatig aangemaakt. Het kan dan voorkomen dat er twee facturen met hetzelfde factuurnummer in de administratie staan.
 

5. Verkeerde omschrijving van de producten of diensten

Vaak ziet de kopende partij op de factuur een omschrijving die niet 100% juist is. In veel gevallen moet de factuur worden aangepast. Behalve dat fouten in de factuur tot ontevreden klanten kunnen leiden is het aanpassen van foute facturen alles behalve efficiënt.
 

6. Het negeren van aangepaste regels

De Belastingdienst heeft voor bepaalde bedrijven en productcategorieën aangepaste regels. Veel bedrijven die tot een van deze segmenten behoren zijn niet of niet voldoende op de hoogte van deze aangepaste regels. Het is daarom aan te raden om goed te checken of er voor jouw bedrijf aangepaste regels gelden bij de Belastingdienst.
 

7. Verkeerde btw berekening

Facturen met verkeerde btw bedragen komen vaker voor dan je denkt. Een fout met de btw berekening is snel gemaakt. Veelgemaakte fouten zijn:
Het onjuist afronden van btw bedragen.
De regel is dat bij bedragen met méér dan twee cijfers achter de komma, het derde cijfer achter de komma wordt afgerond volgens het rekenkundige stelsel. Dit houdt in dat als het derde getal achter de komma een 5 of hoger is, het bedrag naar boven wordt afgerond. Indien het derde getal achter de komma lager is dan 5, het bedrag naar beneden wordt afgerond.
 

Fouten met verschillende btw-tarieven

Producten of diensten worden gesplitst naar het tarief en vervolgens wordt het btw bedrag berekend. De subtotalen en alle btw-bedragen bij elkaar opgeteld wordt het uiteindelijke factuurbedrag.Deel dit nieuwsbericht