Nieuws
VAR wordt in 2016 vervangen door modellencontract

VAR wordt in 2016 vervangen door modellencontract

Geplaatst op dinsdag 22 december 2015      Leestijd: 1 minuut


Dat de VAR-verklaring verdwijnt wist u ongetwijfeld al. De VAR wordt uiteindelijk vervangen door voorbeeldovereenkomsten. Het grote verschil is dat de opdrachtgever en zzp’er in de nieuwe situatie gezamenlijk verantwoordelijk worden voor de mogelijke gevolgen van schijnzelfstandigheid.

Vanaf 1 april gaat de Belastingdienst overeenkomsten tussen opdrachtgevers en -nemers toetsen. De samenwerking tussen zzp’er en opdrachtgever moet voldoen aan de voorschriften van de Wet Deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA). Oordeelt de fiscus op basis van de overeenkomst dat er sprake is van werk uit onderneming, dan hoeft de opdrachtgever geen loonheffing in te houden of sociale premies af te dragen.

De vermoedelijke invoeringsdatum van de wet is 1 april 2016. Een VAR die is afgegeven voor 2014 of 2015 blijft geldig tot de nieuwe wet in werking is getreden.

In de praktijk hoef u niet elke overeenkomst opnieuw te overleggen aan de fiscus. De Belastingdienst gaat met zogenoemde voorbeeldovereenkomsten werken. Op dit moment is een aantal van deze modelovereenkomsten beschikbaar. Deze zijn toegeschreven naar de aard van de werkzaamheden of toegespitst op een specifieke sector of branche. De bedoeling is dat er steeds meer modelcontracten beschikbaar komen die uiteindelijk elke werksituatie moeten dekken. Er komt een overgangsperiode, waarin u de tijd krijgt om uw werkwijze aan te passen aan de nieuwe situatie. Maar let op: vanaf 1 januari 2017 moet u verplicht werken met de nieuwe voorbeeldcontracten.

Informatie

Wilt u meer informatie over de voorbeeldovereenkomsten, neem gerust contact met ons op.
Deel dit nieuwsbericht