Nieuws
van VAR naar voorbeeldovereenkomst

van VAR naar voorbeeldovereenkomst

Geplaatst op donderdag 4 februari 2016      Leestijd: 1 minuut


Per 1 mei 2016 wordt de Verklaring arbeidsrelatie (VAR) voor zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) afgeschaft. Wat gaat er precies veranderen?

Het systeem van de VAR stuit op bezwaren, omdat het schijnzelfstandigheid mogelijk maakt. De VAR is bedoeld om vast te stellen of bedrijven loonheffing moeten inhouden en betalen over de inkomsten van zzp’ers. Hierbij zijn mensen die officieel als zzp’er werken, eigenlijk in dienst bij de werkgever. Voor de Belastingdienst is dit lastig te controleren.

Vanaf 1 mei: dba

De overheid heeft een alternatief gevonden voor de VAR: de wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (dba). Vanaf 1 mei 2016 hoef je als zzp’er dus geen VAR meer aan te vragen, maar vul je samen met je opdrachtgevers eenvoudige modelovereenkomsten in. Met de invoering van de nieuwe wet wordt de verantwoordelijkheid voor de opdrachtgever groter, aangezien deze een grotere rol gaat spelen bij de invulling van de overeenkomst. Nu liggen de verantwoordelijkheid en de financiële gevolgen nog vooral bij de zzp’er. Er komt een overgangsperiode van een jaar.<

Hoe krijg ik zo’n overeenkomst?

Samen met je opdrachtgever kun je een overeenkomst opstellen op basis van een modelcontracten. Deze modelovereenkomsten zijn te vinden op belastingdienst.nl. Als je werkt op basis van een modelovereenkomst, houdt je opdrachtgever geen loonheffingen voor je in. Je zult ook niet in aanmerking komen voor werknemersverzekeringen: de belastingdienst ziet jou als zelfstandig ondernemer.

Wij kunnen je helpen met het vinden of opstellen van de juiste overeenkomst voor jouw situatie. Wil je hiervan gebruik maken, neemt u dan contact met ons op. Tot de nieuwe regeling ingaat kun je nog gewoon gebruikmaken van de VAR.
Deel dit nieuwsbericht