Nieuws

Uw bedrijf redden of stoppen tijdens de coronacrisis
Geplaatst op woensdag 4 november 2020 Leestijd: 4 minuten
U kunt tijdens de coronacrisis als ondernemer in financiële problemen komen. Het kan zijn dat u hierdoor denkt aan stoppen met uw bedrijf. Lees wat u kunt doen om dit voorkomen. En waar u op moet letten als u stopt.Zodra u ziet dat uw bedrijf in de financiële problemen komt, is het belangrijk dat u zo snel mogelijk actie onderneemt. Dat hoeft niet direct te betekenen dat u moet stoppen. Kijk eerst wat u kunt doen om uw bedrijf te redden.
Zoek naar oplossingen en vraag coaching aan
U kunt dit jaar bij Stichting Ondernemersklankbord (OKB) gratis professionele coaching krijgen wanneer uw bedrijf in financiële problemen zit door de coronacrisis. Bijvoorbeeld wanneer u failliet dreigt te gaan. De eigen bijdrage van € 150 vervalt.Check de coronamaatregelen van de overheid
De overheid helpt ondernemers die zijn getroffen door de gevolgen van het coronavirus en verlengt de belangrijkste steunregelingen tot de zomer van 2021. Het 3e steunpakket is op 1 oktober 2020 ingegaan. Bekijk of u gebruik kunt maken van de volgende regelingen:Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging ten behoeve van behoud Werkgelegenheid (NOW)
Heeft u minder of geen werk voor uw personeel en verwacht u een omzetdaling van minimaal 20%, vraag dan de NOW aan. Vanaf januari 2021 moet u een omzetverlies van minimaal 30% hebben.Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo)
De Tozo is een tijdelijke aanvulling op uw inkomen. Dit is een belastingvrije gift van maximaal € 1.500 per maand die u niet hoeft terug te betalen.Tegemoetkoming vaste lasten mkb (TVL)
Bent u een mkb’er met maximaal 250 werknemers en heeft u meer dan 30% van uw omzet verloren door de coronacrisis, vraag dan de Tegemoetkoming Vaste Lasten mkb (TVL) aan.Time-out-arrangement (TOA)
Is uw bedrijf hard geraakt door de coronacrisis? Met het Time-out-arrangement (TOA) kunt u uw bedrijf (tijdelijk) stopzetten. Wanneer de situatie weer verbetert, kunt u snel weer van start gaan. Het kabinet werkt dit verder uit. Het TOA is een onderdeel van de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA). Deze wet gaat naar verwachting in op 1 januari 2021.Geld lenen met soepeler voorwaarden
Deze leningsmogelijkheden zijn versoepeld of verruimd:- Garantie Ondernemingsfinanciering (GO) voor mkb en grootbedrijf
- Borgstelling mkb-kredieten (Bmkb) voor mkb’ers
- Borgstellingskrediet voor de Landbouw voor agrarische ondernemers
- Microkredietenverstrekking Qredits voor kleine ondernemers
- Corona Overbruggingslening (COL) voor startups en scale-ups
- Kleine Kredieten Corona garantieregeling (KKC) voor kleine ondernemers
- Exportkrediet voor exporteurs
- Seed Capital Regeling voor technologische startups
Doe de KVK Corona regelingencheck
Met de KVK Corona regelingencheck krijgt u via enkele vragen inzicht in de (fiscale) regelingen die mogelijk zijn voor uw bedrijf. Doe de check.Lees meer over coronamaatregelen van de overheid voor ondernemers.
Check de coronamaatregelen van de Belastingdienst
De Belastingdienst neemt maatregelen om u te helpen bij betalingsproblemen door de coronacrisis en om extra kosten te voorkomen. Bijvoorbeeld:- Uitstel van betaling van belastingen.
- Verlaging van invorderingsrente en belastingrente.
- Rechtspersonen zoals de bv mogen verlies van dit jaar in de aangifte vennootschapsbelasting 2019 verrekenen.
- Btw-regels zijn tijdelijk versoepeld voor uitleen van zorgpersoneel en voor schenking van medische hulpgoederen.
- Er gelden tijdelijk soepeler regels voor loonheffingen van grensarbeiders en reiskostenvergoeding van thuiswerkende werknemers.
Lees meer over de coronamaatregelen van de Belastingdienst.
Uw bedrijf stoppen: de belangrijkste stappen
Als er geen oplossingen zijn om uw bedrijf te redden, dan kunt u altijd stoppen. Doe dit gecontroleerd.Zorg voor een actuele administratie
Om snel en duidelijk inzicht te krijgen in uw actuele financiële situatie is een up to date administratie belangrijk. Zorg ook voor een jaarprognose over omzet en afzet.Dit zijn de 10 belangrijkste stappen die u moet zetten bij het beëindigen van uw bedrijf:
1. Informeer uw klanten en leveranciers dat u gaat stoppen.
2. Vraag een ontslagvergunning aan als u personeel heeft.
3. Ga na of u in aanmerking komt voor stakingsaftrek.
4. Ga na of u aanspraak maakt op een uitkering zoals de Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz) of Inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte zelfstandigen (IOAZ).
5. Schrijf u uit bij het Handelsregister van KVK.
6. Controleer of uw btw-id en omzetbelastingnummer zijn stopgezet.
7. Doe de slotaangifte van uw omzetbelasting.
8. Zeg uw bedrijfsverzekeringen en abonnementen op.
9. Zeg de domeinnaam van uw website op.
10. Bewaar uw administratie.
Lees meer over stoppen met uw bedrijf.
Schuldsanering aanvragen
Als u uw schulden niet meer kunt betalen, dan kunt u schuldsanering aanvragen. Er zijn 2 soorten schuldregelingen:- het minnelijk traject (een vrijwillige betalingsregeling)
- het wettelijk traject Wsnp (Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen) dat volgt als het minnelijke traject mislukt
Faillissement aanvragen
Zijn uw schulden te hoog opgelopen en kunt u geen betalingsafspraken meer maken? Dan kan de rechtbank u failliet verklaren. Lees hier de eisen voor het aanvragen van faillissement en het verloop van een faillissement.Neem contact op met de KVK Financieringsdesk
Wilt u praten met een adviseur over uw situatie? Neem dan contact op met de KVK Financieringsdesk. De adviseurs denken met u mee en brengen u in contact met andere organisaties zoals Ondernemersklankbord en mkb Doorgaan.Bron: Ondernemersplein