Nieuws
Uw administratie zelf doen of uitbesteden

Uw administratie zelf doen of uitbesteden

Geplaatst op dinsdag 22 augustus 2017      Leestijd: 2 minuten


Er zijn vele mogelijkheden te bedenken om te bepalen of u als ondernemer je boekhouding en administratie gaat uit besteden of juist niet. Naast traditionele accountants, boekhoud- en administratiekantoren zijn er ook mogelijkheden om een abonnement te nemen via een platform waarin u zelf uw boekhouding kunt verwerken. Welke oplossing het beste bij uw onderneming past, is niet zozeer wat de kosten daarvan zijn, maar welk rendement uw beslissing oplevert.

Er zijn voorbeelden van ondernemingen die ervoor kiezen om een accountantskantoor in te schakelen, terwijl dat  vaak voor relatief kleine mkb-bedrijven helemaal niet nodig is en mogelijk zelfs niets toevoegt. Er zijn wettelijke regels voor ondernemingen die verplichten de jaarrekening goed te laten keuren door een AA- of RA-accountant. Dit betekent overigens niet dat het kantoor ook de administratie moet verzorgen.

U zou de vergelijking kunnen maken met een bouwbedrijf. Een bouwbedrijf die zich richt op het bouwen van ziekenhuizen, is misschien niet de juiste partij om uw dakkapel thuis te laten maken, terwijl dit bouwbedrijf dat zeker wel kan. Het gaat erom dat de leverancier past bij de behoefte van de klant (ondernemer).

U kunt uzelf afvragen of het zinvol lijkt uw administratie onder te brengen bij een kantoor, of dat het beter is om dit zelf te doen. Wanneer u twijfelt kun u dit laten beoordelen door een specialist. Deze laat zien waarom dit wel of juist niet het geval is. Dit zal dan moeten gebeuren op basis van argumenten waarvan u begrijpt.

Pas daarna zou u kunnen kijken welke partijen en oplossingen daarvoor op de markt zijn en welke mogelijk passen bij de behoefte. In dit stadium is nog niet van belang welke vergoeding voor welke diensten gevraagd wordt door de potentiele aanbieders. Dat komt pas in een later stadium aan de orde, nl. wanneer u een top 3 heeft samengesteld. Bij de juiste selectiewijze (ook al denkt u geen verstand te hebben van deze branche) komt u waarschijnlijk tot vergelijkbare partijen waarvan de tarieven onderling niet zoveel zullen verschillen. 

Wanneer u op die manier jouw beste partner heeft gevonden, zal die ongetwijfeld ook aangeven op welke manieren dit kantoor u kan helpen, begeleiden en ondersteunen met zijn/haar diensten. Zo zal u merken dat de door u gekozen partij op dat moment uw beste partner is en een bijdrage levert aan het behalen van uw (ondernemers-)doelen.

Wilt u deze manier van beoordelen eens bespreken en afstemmen op uw situatie of lijkt het u een goed idee om eens een second-opinion te krijgen? Neem dan contact op met ons kantoor.
Deel dit nieuwsbericht