Nieuws
Tips voor het veilig gebruiken van WiFi op vakantie

Tips voor het veilig gebruiken van WiFi op vakantie

Geplaatst op vrijdag 14 juli 2017      Leestijd: 3 minuten


Met de komst van WiFi kan iedereen overal ter wereld gemakkelijk en snel op internet. Vooral tijdens de vakantie kan dit erg handig zijn. Deze draadloze internetverbindingen echter niet altijd veilig. Wij geven u een aantal tips waar u op kan letten tijdens uw vakantie.

Veel horecagelegenheden, kantoren en openbaar vervoersdiensten bieden “gratis” WiFi aan voor bezoekers. Dit is erg handig wanneer u op vakantie bent en bijvoorbeeld met uw smartphone, tablet of laptop informatie over de omgeving, het weer of excursies wilt opzoeken. Maar wilt u tijdens uw vakantie uw e-mail checken, internetbankieren of gebruik maken van social media kanalen? Dan zijn hier risico’s aan verbonden waar u goed op moet letten!

Risico’s bij het gebruik van WiFi

Bij een draadloos netwerk gaat alle communicatie door de lucht via radiosignalen. Deze radiosignalen kunnen door iedereen die met hetzelfde draadloze netwerk verbonden is worden opgevangen. Hier kunnen ook kwaadwillenden bijzitten die het internetverkeer aftappen of beïnvloeden. Hierdoor kunnen zij bijvoorbeeld de inhoud van uw e-mails lezen, uw surfgedrag en uw login-gegevens inzien en zelfs wijzigen. Daarnaast kan een banktransactie realtime gemanipuleerd worden. Wanneer een wachtwoord, dat u op meerdere websites gebruikt, wordt afgevangen, dan kan de impact enorm groot zijn. Een aanvaller kan u ook naar websites doorsluizen die erg lijken op vertrouwde websites als Facebook of GMail in de hoop dat u daar inlogt.

Openbare netwerken (zonder wachtwoord)

Het is af te raden om te verbinden met openbare draadloze netwerken zonder dat er om een wachtwoord gevraagd wordt. Een kwaadwillende persoon kan met een eigen apparaat zelf een draadloos netwerk met een legitieme naam (“Airport_Free_Wifi”, “Starbucks”, “McDonalds”) aanmaken, om vervolgens uw apparaten automatisch verbinding te laten maken met dit valse netwerk. Hierdoor heeft u het idee dat u op een betrouwbaar netwerk bent aangesloten, terwijl dit niet het geval is. Hierdoor loopt u het risico dat uw e-mail wordt meegelezen en inloggegevens of creditcardgegevens worden gestolen.

Openbare netwerken voorzien van een wachtwoord

Veel horecagelegenheden stellen een draadloos netwerk te beschikking waar u dient in te loggen met een wachtwoord. Doordat dit wachtwoord ter beschikking wordt gesteld door de uitbater heeft u meer zekerheid dat u niet verbonden bent met een malafide netwerk. Deze netwerken herkent u aan een hangslotje. Echter is niet met zekerheid te zeggen of de uitbater ook aandacht heeft besteed aan een goede beveiliging. Medegebruikers van het netwerk of de beheerder van dit netwerk zouden het verkeer kunnen aftappen of kunnen manipuleren.

Welke netwerken zijn veilig?

U moet er eigenlijk vanuit gaan dat geen enkel netwerk veilig is. Omdat het tegenwoordig zeer wenselijk of soms zelfs noodzakelijk is om een verbinding op te kunnen zetten, zijn er een aantal opties om de risico’s te verminderen.

Gebruik een VPN

VPN staat voor virtual private network, of in goed Nederlands “virtueel privénetwerk”. In de praktijk betekent dit dat er een privénetwerk van computers gecreëerd kan worden met de infrastructuur van een publiek netwerk. Over het internet wordt dan een versleutelde beveiligde verbinding gemaakt tussen verschillende lokale netwerken en/of computers. Hierdoor zijn alle gegevens die over deze beveiligde verbinding worden verstuurd, niet leesbaar voor anderen. Ook niet op een openbaar of malafide netwerk.

Maak gebruik van het data abonnement van uw mobiele telefoon

Waarschijnlijk kunt u internetten op uw mobiele telefoon via het internetabonnement dat daarbij is afgesloten. Omdat u hierdoor direct via de internetprovider (uw telefoonaanbieder) gebruik maakt van het internet, kunt u er vanuit gaan dat u gebruik maakt van een betrouwbaar netwerk. Vaak is er sprake van een datalimiet en ook in het buitenland moet u rekening houden met eventuele extra kosten, hoewel de regels voor de EU per juni 2017 zijn aangepast.

Kortom, wees altijd voorzichtig wanneer u gebruik maakt van WiFi en neem hierbij geen onnodige risico’s!




Deel dit nieuwsbericht