Nieuws
Tips om sneller je factuur betaald te krijgen

Tips om sneller je factuur betaald te krijgen

Geplaatst op woensdag 25 januari 2017      Leestijd: 1 minuut


Duidelijke afspraken en meer digitalisering. Dit zijn twee tips die ervoor moeten zorgen dat mkb-ondernemers sneller hun factuur betaald krijgen. Gemiddeld betaalden bedrijven in 2016 na iets meer dan veertig dagen hun rekeningen.

Duidelijke afspraken

Het belangrijkste is om vooraf, voordat de samenwerking wordt aangegaan, duidelijk te maken hoe er betaald gaat worden. Het moet onderdeel zijn van het proces. Als ik voor jou iets ga doen, wanneer ga je dan betalen? Aan de commerciële kant moet je dit afdichten en bespreekbaar maken. Soms kan dit vijf dagen schelen. Hier wordt binnen het mkb nog niet professioneel genoeg over nagedacht.

Stel een ondernemer verstuurt een factuur met als betalingstermijn veertien dagen, dan kan dit als verrassing komen voor de opdrachtgever die bijvoorbeeld gewend is om binnen dertig dagen te betalen. Als je het goed afspreekt, kan iemand niet meer de eigen interpretatie eraan koppelen. En stel dat een opdrachtgever later wil betalen, dan kan een ondernemer op dat moment nog voorstellen om de prijs iets te verhogen.

Digitalisering

Een ander belangrijk punt is dat mkb’ers vaak te ouderwets factureren, bijvoorbeeld met papieren facturen die per post worden verstuurd. Op het moment dat een factuur naar een groot bedrijf of naar de overheid gestuurd wordt, kan je zo vijf à zes dagen verder zijn voordat dat de factuur bij de juiste afdeling komt en op de juiste manier verwerkt is. Bij heel veel bedrijven gaat de betaaltermijn pas tellen vanaf de datum van ontvangst. Met een factuur per post verlies je dus altijd een aantal dagen.
Deel dit nieuwsbericht