Nieuws
Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK)

Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK)

Geplaatst op maandag 22 februari 2021      Leestijd: 1 minuut


Kunt u door de coronamaatregelen uw woonlasten niet betalen? Vraag dan de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) aan bij uw gemeente.

Bent u ondernemer en kunt u door de coronamaatregelen met moeite uw noodzakelijke kosten (zoals woonkosten) betalen? Dan kunt u in aanmerking komen voor de regeling Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK).
 

Wat is TONK?

De TONK helpt u financieel als u door de coronamaatregelen uw woonkosten niet meer kunt betalen. Woonkosten zijn onder andere:
 
  • huur of hypotheek
  • elektriciteit, gas en water
  • woonservicekosten
  • gemeentelijke belastingen

U kunt de TONK met terugwerkende kracht krijgen van 1 januari 2021 tot en met juni 2021 voor maximaal 6 maanden. TONK is een vergoeding die u niet hoeft terug te betalen. Uw gemeente kan echter besluiten dat het om een lening gaat in plaats van een uitkering. Bijvoorbeeld als u verwacht dat u in de nabije toekomst een groot bedrag ontvangt.
 

Voorwaarden

U komt in aanmerking voor een uitkering als u:
 
  • verlies aan inkomsten uit uw bedrijf heeft door de coronamaatregelen
  • 18 jaar of ouder bent
  • uw vaste lasten niet meer kunt betalen uit gezinsinkomsten of uit een ander toegankelijk kapitaal

Heeft u misschien recht op een andere financiële regeling of uitkering? Bijvoorbeeld een TOZO-uitkering? Dan moet u die eerst aanvragen. Als deze uitkering dan nog te weinig is om uw woonkosten te betalen, kan de TONK hierop een aanvulling zijn.
 

Aanvragen

U kunt de TONK naar verwachting vanaf 1 maart bij uw gemeente aanvragen.


Bron: Ondernemersplein
Deel dit nieuwsbericht