Nieuws
Subsidies voor duurzaam ondernemen: een compleet overzicht

Subsidies voor duurzaam ondernemen: een compleet overzicht

Geplaatst op donderdag 16 mei 2024      Leestijd: 3 minuten


Als duurzame ondernemer kijk je verder dan alleen winstgevendheid. Het gaat om een balans tussen winst, milieu en maatschappij. Door duurzaam te ondernemen draag je bij aan een betere toekomst en werk je aan een positief imago voor je bedrijf. Veel ondernemers zien inmiddels de noodzaak en kansen van duurzaamheid. Een duurzamer bedrijf kan een betere marktpositie, kostenbesparing, een grotere doelgroep en gemotiveerder personeel opleveren.

Maar er is nog een interessante reden voor ondernemers om te investeren in duurzaamheid. Er zijn namelijk verschillende aantrekkelijke subsidies en aftrekregelingen beschikbaar voor duurzame investeringen.
 

Alle subsidies en regelingen voor duurzaam ondernemen

 

Energie-investeringsaftrek (EIA)

De Energie-investeringsaftrek (EIA) is een fiscale aftrekregeling voor bedrijven die investeren in duurzame energie. Door te investeren in een bedrijfsmiddel dat duurzame energie gebruikt of CO2-uitstoot vermindert, mag je 40% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Voor 2024 is er € 259 miljoen beschikbaar. De minimale investering is € 2.500 en het bedrijfsmiddel moet op de energielijst van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) staan.

Vraag de EIA hier aan.

Milieu-investeringsaftrek en Willekeurige afschrijving Milieu-investeringen (MIA en Vamil)

De MIA en Vamil zijn regelingen voor milieuvriendelijke investeringen. Via de MIA kun je tot 45% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Combineer je de MIA met de Vamil, dan mag je tot 75% van een milieu-investering willekeurig afschrijven. Daarmee kun je de fiscale winst in een bepaald jaar flink drukken, wat een belastingvoordeel kan opleveren van ruim 14% van het investeringsbedrag. Voor 2024 is er € 192 miljoen voor de MIA en € 25 miljoen voor de Vamil beschikbaar. De minimale investering is € 2.500 en het bedrijfsmiddel moet op de milieulijst staan.

Vraag de MIA en Vamil hier aan.
 

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

De Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) is bedoeld voor algemene bedrijfsinvesteringen, ook voor duurzame investeringen. Bij een minimale investering van € 2.801 per boekjaar kun je de jaarwinst drukken, wat belastingvoordeel oplevert. Hierbij geldt dat elke investering minimaal € 405 moet kosten.

Lees hier meer over de KIA.
 

Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++)

De SDE++ is in het leven geroepen om de energietransitie haalbaar én betaalbaar te maken en subsidieert bedrijven die duurzame energie produceren of technieken gebruiken om CO2-uitstoot te verminderen. Deze regeling is open voor bedrijven en (non-)profitinstellingen in diverse sectoren. Voor 2024 is er € 11,5 miljard beschikbaar. Aanvragen kunnen vanaf 10 september 2024 worden ingediend. Als het volledige budget wordt aangevraagd en gerealiseerd levert dit naar verwachting een CO2-besparing van circa 4,7 megaton op in 2030. 

Lees hier meer over de SDE++.
 

Demonstratie Energie en Klimaatinnovatie (DEI+)

De DEI+ subsidieert duurzame, innovatieve technieken. Deze regeling is bedoeld voor pilotprojecten die nieuwe technologieën testen, zoals technieken voor energie- of CO2-besparing of afvalhergebruik.

Lees hier meer over de DEI+.
 

Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)

De ISDE is voor zakelijke gebruikers die investeren in bijvoorbeeld zonneboilers, warmtepompen of kleinschalige windturbines. Voor 2024 is er € 600 miljoen beschikbaar. De hoogte van het subsidiebedrag per apparaat of maatregel hangt af van het soort zonneboiler, warmtepomp of isolatie en de energieprestatie daarvan. De indicatieve bedragen staan op de apparatenlijsten.

Lees hier meer over de ISDE.
 

Missiegedreven Onderzoek, Ontwikkeling en Innovatie (MOOI)

De MOOI-regeling ondersteunt consortia van bedrijven die innovatieve oplossingen ontwikkelen voor klimaatdoelen op het gebied van elektriciteit, gebouwen en industrie. Voor elk van deze gebieden is € 20 miljoen beschikbaar.

Lees hier meer over de MOOI.
 

Neem contact op 

Wil je als ondernemer stappen zetten richting een duurzame toekomst en profiteren van de beschikbare subsidies en aftrekregelingen? Neem dan contact op met Blokland & Duin voor deskundig financieel advies. Ons team staat klaar om je te helpen bij het maken van de juiste keuzes voor een duurzame en succesvolle bedrijfsvoering. Samen maken we jouw onderneming klaar voor de toekomst!

Neem vandaag nog contact met ons op.Deel dit nieuwsbericht