Nieuws
Stoppen met je bedrijf: Zo pak je dat aan

Stoppen met je bedrijf: Zo pak je dat aan

Geplaatst op woensdag 17 mei 2023      Leestijd: 2.5 minuut


De krappe arbeidsmarkt en oplopende coronaschulden zorgen ervoor dat steeds meer ondernemers stoppen met hun bedrijf. Het gaat vooral om bedrijven in de sectoren bouw, ICT en media, gezondheidszorg, zakelijke dienstverlening en detail- en groothandel. Volgens cijfers van de KVK zijn er in januari dit jaar al meer dan 22.000 bedrijven gestopt, het grootste aantal sinds januari 2018. In de maand februari steeg dit aantal nog eens met meer dan 10.000 bedrijven. 

Je bedrijf beëindigen of stoppen met ondernemen, dat kan op verschillende manieren. Misschien wil je jouw bedrijf verkopen of over laten nemen. Of misschien wil je er wel helemaal mee stoppen. Hoe werkt dit in de praktijk? Hieronder een aantal situatieschetsen. 
 

Opties om te stoppen met je bedrijf

  1. Je bedrijf verkopen
Afscheid nemen van een organisatie waar je met hart en ziel aan hebt gewerkt kan een ingrijpend proces zijn. Om ervoor te zorgen dat de verkoop soepel verloopt, moet je een aantal stappen doorlopen. Je maakt je bedrijf klaar voor de overdracht, je onderhandelt met potentiële kopers, je bepaalt een prijs en je legt alle afspraken vast. Neem hier de tijd voor, het is een belangrijk proces voor een goede afronding. Volg het stappenplan voor bedrijfsverkoop van de KVK om je op weg te helpen.
 
  1. Zelf je bedrijf stopzetten
Je wilt of kunt niet meer doorgaan met je onderneming en kiest ervoor om de stekker eruit te trekken. Of het nu komt door je leeftijd, veranderingen in de markt, het ontbreken van een opvolger of een gebrek aan energie. Je hebt er goed over nagedacht en onderzoek gedaan naar de toekomstmogelijkheden. Wanneer verkopen geen optie is, blijft het beëindigen van je bedrijf over. Volg het stappenplan ‘Stoppen met je bedrijf’, afgestemd op de rechtsvorm van jouw onderneming. Dit helpt om alles soepel af te ronden, van het informeren van je klanten tot het opzeggen van abonnementen en het uitschrijven uit het Handelsregister.
 
  1. Gedwongen stop door financiële problemen
Als de bank je vragen begint te stellen, je klanten minder bestellen en je leveranciers alleen nog maar contante betalingen willen, dan is het tijd om serieus naar de financiële kant van je bedrijf te kijken. Uit een artikel van NU.nl blijkt dat steeds meer ondernemers moeten stoppen met ondernemen door financiële problemen. Zo ook winkeliers, die het tijdens de lockdown flink te verduren hadden. Daardoor is veel omzet misgelopen en soms ook een enorme belastingschuld opgebouwd. Daarnaast zijn veel kosten enorm gestegen. Door deze samenloop van omstandigheden kiezen ondernemers er vaker bewust voor om te stoppen in plaats van failliet te gaan. 
 

Hulp nodig bij het stoppen met je bedrijf?

Het kan erg fijn zijn om hulp te hebben bij het stopzetten van je bedrijf. Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden, waarbij je niet meteen je bedrijf hoeft te beëindigen. Denk bijvoorbeeld aan een minnelijke regeling of het gebruikmaken van de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA). 

Wil jij hulp bij het stoppen met je bedrijf? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag.







Deel dit nieuwsbericht