Nieuws
Stappenplan problemen met terugbetalen coronasteun

Stappenplan problemen met terugbetalen coronasteun

Geplaatst op dinsdag 28 september 2021      Leestijd: 4 minuten


Je hebt gebruik gemaakt van coronaregelingen, zoals TVL, NOW of Tozo. En nu blijkt dat je deze steun of een deel hiervan moet terugbetalen. Heb je het geld niet? Lees in dit stappenplan wat je kunt doen om jouw financiële problemen op te lossen.

Het is belangrijk dat je zo snel mogelijk in actie komt. Zo voorkom je dat anderen stappen voor jou zetten. De bank kan bijvoorbeeld jouw lening stopzetten als je niet aflost. Of een leverancier schakelt een deurwaarder in omdat je jouw rekeningen niet betaalt.
 

1. Breng jouw terugbetalingen en schulden in kaart

Zorg dat jouw administratie actueel en bijgewerkt is:
 
  • Zet op een rij welke regelingen je hebt gekregen, of je geld moet terugbetalen en wanneer dit moet.
  • Check wanneer je moet beginnen met aflossen van leningen en belastingschulden.
  • Maak een overzicht van facturen die je nog moet betalen (crediteuren), en welke facturen jouw klanten nog moeten betalen (debiteuren).
  • Maak ook een schatting van jouw verwachte omzet voor de rest van 2021.

Meer informatie over coronasteun terugbetalen:
 
Bijzonder uitstel van betaling Belastingdienst stopt
Vanaf 1 oktober 2021 kan je geen bijzonder uitstel van betaling meer aanvragen. Nieuwe belastingverplichtingen moet je vanaf dan weer op tijd betalen. Zoals de btw-aangifte over het 3e kwartaal. Als je niet kan betalen, meld dan jouw betalingsonmacht voor belastingen en premies. Zo voorkom je dat de Belastingdienst een aanslag stuurt met daarin een schatting van het belastingbedrag plus een boete.
 

2. Zoek uit waar je coronasteun aan hebt uitgegeven

Je moet coronasteun terugbetalen als je te veel hebt gekregen. Bijvoorbeeld omdat je meer omzet hebt gemaakt, of omdat jouw loonkosten lager waren dan verwacht. Heb je dit geld niet? Zoek uit waar je het aan hebt uitgegeven. Dan kan je daarna kijken naar de beste oplossing.
 

Externe financiering

Heb je het geld geïnvesteerd in bedrijfsmiddelen? Dan is herfinanciering misschien een mogelijkheid voor jou. Je neemt dan een lening waarvan de looptijd is afgestemd op de gebruiksperiode van het bedrijfsmiddel. Dit kan via een bank of via een van de alternatieve financieringsbronnen. Herfinanciering is alleen mogelijk als je het geleende bedrag kunt terugverdienen tijdens de looptijd van de lening. Pas jouw bedrijfsmodel aan als dat nodig is.
 

Openstaande facturen innen

Heb je het geld niet, omdat jouw klanten niet of te laat betalen? Bijvoorbeeld omdat jouw klanten zelf problemen hebben door de coronacrisis? Lees in het Stappenplan klant betaalt factuur niet wat je kan doen om jouw geld te krijgen. Overweeg bij nieuwe leveringen een aanbetaling of vooruitbetaling te vragen. En kijk of er nog andere manieren zijn om geld uit eigen bedrijf vrij te maken.
 

3. Kijk naar betalingsregelingen coronasteun

Heb je het geld niet op tijd, kijk dan of je betalingsregelingen kunt afspreken met de uitvoerders van de regelingen:
 
Belastingschulden
Houd er rekening mee dat je volgend jaar, vanaf 1 oktober 2022, moet beginnen met het aflossen van jouw opgebouwde belastingschuld.
 

4. Vraag hulp bij schulden

Wil je met iemand praten over jouw situatie? Neem contact op met de adviseurs van de KVK Financieringsdesk. Zij denken met je mee en verwijzen je door naar andere organisaties als dat nodig is. Zoals:
 
  • Ondernemersklankbord (OKB), een landelijk netwerk van ervaren oud-ondernemers en -specialisten die je helpen om naar jouw bedrijf en bedrijfsvoering te kijken. De adviseurs werken op vrijwillige basis en vragen je donateur te worden van de stichting Ondernemersklankbord. Vanwege de coronacrisis geeft OKB momenteel gratis coaching en advies.
  • mkb Doorgaan, een landelijke organisatie die mkb-ondernemers en zzp’ers met een in de kern levensvatbaar bedrijf helpt om hun bedrijf gezond te houden. Het eerste informerende gesprek is kosteloos.

Wij kunnen, als jouw administratiekantoor, natuurlijk ook met je meedenken over wat je kunt doen.
 

5. Bekijk andere opties om jouw schulden af te lossen

Is jouw opgebouwde schuld te hoog om af te lossen? Je hebt verschillende mogelijkheden om van jouw schulden af te komen, zoals een minnelijke regeling of schuldsanering. Het Stroomschema Schulden geeft jou uitleg over de verschillende schuldenregelingen.

Met de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) kan je via de rechter een akkoord bereiken op een schuldregeling met een deel van jouw schuldeisers. Dit akkoord is dan voor alle schuldeisers bindend. Zo kan je de schulden reorganiseren en jouw bedrijf voortzetten als deze nog levensvatbaar is. Om voor de WHOA in aanmerking te komen, moet je voldoen aan voorwaarden.
 

6. Doe de KVK Zwaar weer routewijzer

Twijfel je over hoe je nu verder moet met jouw bedrijf? Doorloop de KVK Zwaar weer routewijzer. Na het beantwoorden van een paar vragen, kom je bij een stappenplan dat past bij jouw situatie. Of neem contact op met onze adviseurs. De keus is aan jou.


Bron: Ondernemersplein
Deel dit nieuwsbericht