Nieuws
STAP-budget en andere regelingen verdwijnen: voorjaarsnota 2023

STAP-budget en andere regelingen verdwijnen: voorjaarsnota 2023

Geplaatst op donderdag 4 mei 2023      Leestijd: 2.5 minuut


Vanwege bezuinigingen verdwijnen er naar verwachting vanaf 2024 een aantal regelingen, zoals het STAP-budget. Jammer voor veel werkgevers en werknemers, want deze overheidssubsidie is erg aantrekkelijk voor het volgen van cursussen en opleidingen. 

De Rijksoverheid heeft de afgelopen jaren flink de portemonnee getrokken, maar als we de Voorjaarsnota van 2023 mogen geloven, gaan we weer op de kleintjes letten. Wij nemen je mee door de belangrijkste veranderingen die naar verwachting in 2024 doorgevoerd worden. Lees je mee?
 

De grootste tegenvallers

Een groot deel van de tegenvallers vangt de Rijksoverheid gemakkelijk op. Dit komt door de meevallers van de afgelopen jaren. Ook is er nog geld opzij gezet, maar nog niet uitgegeven. 
Toch zijn er een paar grote ingrepen. De eerste is het afschaffen van het STAP-budget vanaf 2024. Werkenden krijgen hierdoor de kans om € 1.000 subsidie te ontvangen voor het volgen van een opleiding. Helaas komt hier een streep door te staan. 

Een andere grote ingreep gaat over de kinderopvang. Het plan was om dit bijna gratis te maken voor ouders. Helaas schuift dit plan door naar 2027. 
 

De kleine tegenvallers van de Voorjaarsnota

Naast de grote tegenvallers zijn er ook minder ingrijpende maatregelen. Andere kleine aanpassingen zijn:
  • Voor het in dienst nemen van ouderen kregen werkgevers eerder loonkostenvoordeel. Deze verdwijnt in 2026.
  • De invoering van de heffing op basis van werkelijk rendement in box 3 van de inkomensbelasting wordt verder uitgesteld. Het plan was om dit per 2026 in te laten gaan, maar in werkelijkheid kijken we dan alweer naar 2027. De bedoeling is wel om in de tussentijd verfijning aan te brengen in de box 3-heffing. Dit is een overbrugging. 
  • De bedrijfsopvolging in de Successiewet krijgt een aanpassing. Het Kabinet gaf in de Voorjaarsnota al aan dat de vrijstelling boven een ondernemingswaarde van €1,5 miljoen vanaf 2025 omlaag gaat. Eind juni komt er meer informatie over dit onderwerp. Ook sleutelen ze aan de bezits- en voortzettingseisen voor het toepassen van de bedrijfsopvolgingsregeling.
  • Voor het onbelaste OV-abonnement komt er vanaf 2024 nog maar één vrijstelling in plaats van twee. 
  • Vanaf 2024 verdwijnt de korting voor de belastingplichtigen die hun voorlopige aanslag voor de inkomensbelasting in één keer betalen. Sinds dit jaar is de betalingskorting in de VPB al vervallen. 
 

Wat gaat het Kabinet doen

Op de Voorjaarsnota staat onder andere de tegenvaller van de oplopende rente. De Rijksoverheid is hierdoor meer geld kwijt aan de staatsschuld. Deze staat momenteel op € 2,5 miljard. Daarbij is er meer geld nodig voor het opvangen van asielzoekers. Het kabinet vertelt in de Voorjaarsnota hoe zij deze tegenvallers van plan zijn om deze tegenvallers op te vangen. Nu is het aan het parlement om goedkeuring te geven voor deze plannen. Er is hiervoor nog iets een puntje wat dat ontbreekt: een nieuwe Eerste Kamer. Het is van belang dat deze voor midden juni aantreedt, willen ze de plannen door laten gaan. 

Heb je nog vragen over de aanpassingen van de Voorjaarsnota? Neem dan gerust contact met ons op.Deel dit nieuwsbericht