Nieuws
Stand van zaken en voorbereiding op de Brexit

Stand van zaken en voorbereiding op de Brexit

Geplaatst op woensdag 20 maart 2019      Leestijd: 3 minuten


De scheiding tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk komt steeds dichterbij. Hoewel nog altijd onzeker is hoe de scheiding er uiteindelijk uit gaan zien, is het handig om snel te kunnen schakelen als er meer duidelijkheid is. Het is dus zoeken naar knelpunten binnen jouw onderneming.
 

Wat is de stand van zaken?

In het voorlopige akkoord dat de onderhandelaars hebben gesloten zou er op 29 maart 2019 nog niet al te veel shockerends gaan gebeuren. De Britten blijven na de Brexit binnen de douane-unie en EU-inwoners in het Verenigd Koninkrijk blijven ongemoeid. Maar het is intussen duidelijk dat het Britse Lagerhuis deze deal niet pruimt. Inmiddels is het akkoord al twee keer weggestemd. Ook voor een vertrek zonder verdere afspraken (ook wel een 'no deal'-scenario genoemd) is geen meerderheid in Lagerhuis. Dus nu is de enige overgebleven optie: de EU om uitstel van de Brexit-datum vragen. Premier May heeft Brussel de tijd gevraagd tot en met 30 juni. Want ondertussen tikt de tijd weg tot de geplande vertrekdatum van 29 maart 2019. De voorbereidingen op een 'no deal' zijn daarom nog steeds in volle gang. Zo heeft Nederland overgangsrecht klaarstaan om fiscale schokken op te vangen bij een chaotische Brexit. Bij een Brits vertrek zonder verdere afspraken worden er bijvoorbeeld opstoppingen in de Rotterdamse haven verwacht en ook problemen voorzien met de levering van medicijnen.
 

Op welke gebieden kan de Brexit impact hebben?

Het Nederlandse mkb is drukdoende met de voorbereiding op de Brexit, zo blijkt uit onderzoek. Maar juist door de grote onzekerheid over hoe het vertrek er uiteindelijk uit komt te zien, valt nog niet alles dicht te regelen. Niettemin kunnen organisaties nu al in kaart brengen waar de knelpunten zitten. Daarbij kunnen zij onder meer de volgende aandachtsgebieden nalopen:
  • verkeer van werknemers, goederen en diensten;
  • douanetarieven;
  • fiscale regelingen, zoals de artikel 23-vergunning en de verleggingsregeling in de btw;
  • opslag van persoonsgegevens in het Verenigd Koninkrijk;
  • bepalingen in contracten met klanten en leveranciers;
  • werken met buitenlandse werknemers en de salarisadministratie;
  • de bescherming van merken en octrooien.
 

Wat te doen?

Als de Britten toch buiten de douane-unie komen te staan, dan krijgen exporteurs naar het Verenigd Koninkrijk ook te maken met grenscontroles. De vraag is dus wat dat betekent voor de logistieke keten. Exporteurs moeten bijvoorbeeld ook aangifte gaan doen, en daar hebben zij een zogeheten EORI-nummer voor nodig. De Nederlandse douane heeft voor organisaties die zich willen voorbereiden een stappenplan op zijn website gezet en een speciale toolkit (pdf) ontwikkeld. Daarnaast is het nuttig om de teksten van contracten, voorwaarden en regelingen die je gebruikt voor het werken met buitenlandse werknemers uit te pluizen. Staat daar dat ze geldig zijn ‘in het buitenland’ of alleen ‘binnen de EU’? In dat laatste geval gelden ze straks dus niet meer automatisch voor het Verenigd Koninkrijk.
 

Brexit Impact Scan

De overheid en belangenorganisaties hebben een hele reeks hulplijnen opgetuigd. Zo kan je bij het speciale ‘Brexit-loket’ van de Rijksoverheid terecht voor een Brexit Impact Scan. Dat laat zien welke invloed de maatregelen hebben op de bedrijfsvoering en geeft adviezen.
 

5 stappen voor een goede voorbereiding

  1. Organiseer je douane aangifte en neem contact op met een btw adviseur
  2. Welke douane kosten krijg je na de Brexit mee te maken
  3. Regel de exportdocumenten, certificering, vergunningen
  4. Loop bestaande contracten na
  5. Help je ketenpartners
 

Brexit Voucher

Met de Brexit-voucher krijg je als ondernemer subsidie voor advies over alternatieve markten en de gevolgen van Brexit voor de onderneming. Grijp je kans en laat je adviseren door een adviseur. Wat houdt de voucher in? Maximaal 50% subsidie op het inhuren van een adviseur (met een max van € 2.500,-) voor advies omtrent de Brexit

Identificeer tijdig je bedrijfsrisico en wees goed voorbereid op de Brexit. De adviseurs van Blokland & Duin helpen je graag op weg.




Deel dit nieuwsbericht