Nieuws
Stagiair aannemen: dit moet je allemaal regelen

Stagiair aannemen: dit moet je allemaal regelen

Geplaatst op woensdag 2 augustus 2023      Leestijd: 3 minuten


Werk je met stagiairs of denk je eraan om een stagiair in te zetten? Dan gelden daar een aantal regels voor. Met deze checklist weet je of je aan alle eisen voldoet. Lees je mee? 
 

1. Leg afspraken vast in een stagecontract

De scheidslijn tussen een stage- en een arbeidsovereenkomst is soms dun. De inhoud van een stageovereenkomst is – in tegenstelling tot die van een arbeidsovereenkomst – niet wettelijk vastgesteld. De drie kenmerken van een arbeidsovereenkomst zijn: arbeid, loon en gezagsverhouding. Passen deze drie kenmerken bij de rol van de stagiair, dan spreken we over een arbeidsrelatie. Als  werkgever loop je dan het risico op een boete en de stagiair kan een arbeidsovereenkomst claimen.

In een stageovereenkomst staan bijvoorbeeld:
  • gegevens van de stagiair, het opleidingsinstituut en jouw bedrijf
  • looptijd van de stage
  • leerdoelen 
  • stagewerkzaamheden
  • een eventuele stagevergoeding
  • wie aansprakelijk is bij schade
  • afspraken voor werken met een laptop of telefoon van de zaak
  • wanneer jij en de stagiair het contract mogen beëindigen

Onlangs kwam in het nieuws dat de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) Transavia een boete oplegt, omdat de luchtvaartmaatschappij stagiairs inzet als volwaardige werknemers. Als werkgever is het dus slim om de regels voor het werken met stagiairs serieus te nemen.
 

2. Zorg dat je een verantwoordelijk en professioneel stagebedrijf bent

Wil je een stagiair aannemen, dan heb je een aantal plichten:
  • Zorg voor genoeg werk dat aansluit op de opleiding van de stagiair
  • Zorg voor goede arbeidsomstandigheden
  • Denk aan het toezien op werktijden en gelijke behandeling
  • Maak genoeg tijd vrij voor het begeleiden van de stagiair. Hij of zij moet tijdens de stage bij jouw bedrijf bepaalde vaardigheden ontwikkelen.
 

3. Word een erkend leerbedrijf voor mbo- en vmbo-stages

Wil je een mbo-leerling stage laten lopen, dan moet je een erkend leerbedrijf zijn. Voor een stage door een hbo- of wo-student hoeft dat niet. Deze erkenning vraag je aan bij de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. Een erkenning als leerbedrijf is vier jaar geldig.

Begeleid je een vmbo-leerling in een leerwerktraject? Ook dan moet je een erkend leerbedrijf zijn. Dat geldt ook voor stagiairs met een beperking uit het voortgezet speciaal onderwijs of het praktijkonderwijs.
 

4. Bepaal de stagevergoeding

Je bent niet verplicht om je stagiair een stagevergoeding te betalen. Behalve als het in de cao staat, die voor jouw bedrijf geldt. Toch is een stagevergoeding tegenwoordig gebruikelijk. Veel opleidingen stellen een stagevergoeding zelfs verplicht. Hoe hoog de stagevergoeding is bepaal je zelf. Dit kun je bijvoorbeeld baseren op (werk)ervaring, opleidingsniveau en het studiejaar.

Let op: Met een stagevergoeding is je stagiair verzekerd voor de Wajong en Ziektewet. Je betaalt hiervoor geen premies werknemersverzekeringen en hoeft geen loon door te betalen bij ziekte.
 

5. Check of je recht hebt op subsidie

Omdat je een stageplek aanbiedt, kun je in aanmerking komen voor de subsidie ‘praktijkleren’. Dit is een tegemoetkoming voor de kosten die je maakt als stagebegeleider. Check hier of je recht hebt op de subsidie ‘praktijkleren’.
 

6. Regel een aansprakelijkheidsverzekering

Zorg tot slot voor een goede aansprakelijkheidsverzekering. Als bedrijf ben je verantwoordelijk voor schade die je stagiair mogelijk veroorzaakt of zelf oploopt.
 

Stagiair aannemen als zzp’er

Ook als zzp’er kun je een stagiair aannemen. Veel scholen en universiteiten geven de voorkeur aan grotere organisaties, maar er zijn opleidingen die leerlingen of studenten bij zzp’ers laten stagelopen. Neem contact op met de scholengemeenschap bij jou in de buurt om te vragen of je als zzp’er in aanmerking komt.  

Wil je meer lezen over ondernemers gerelateerde zaken? Bekijk onze blogpagina!




Deel dit nieuwsbericht