Nieuws
Sinterklaasfeest op de zaak pakt voordeliger uit

Sinterklaasfeest op de zaak pakt voordeliger uit

Geplaatst op dinsdag 24 november 2015      Leestijd: 1.5 minuut


Als uw onderneming een sinterklaasfeest organiseert voor de kinderen van het personeel, hangt het van de locatie af hoe u de kosten van dit feest fiscaal moet behandelen. Alleen als het feest op de werkplek plaatsvindt, is het volgens de werkkostenregeling onbelast.

Voor een geslaagd sinterklaasfeest zijn in ieder geval het nodige snoepgoed en een cadeautje voor de kinderen nodig. Het is leuk als ook de goedheiligman en een aantal pieten hun opwachting maken. U moet onderscheid maken tussen twee soorten kosten. Daarbij hangt het van de locatie af hoe u deze zaken in de administratie moet behandelen.
  • Kosten voor het feest (bijvoorbeeld het inhuren van een sinterklaas en pieten of het huren en reinigen van sint- en pietenpakken) inclusief de consumpties.
  • Kosten voor de geschenken voor de kinderen.
 

Feest kan alleen op de werkplek onbelast

Organiseert u het feest in een vestiging van uw onderneming (bijvoorbeeld de bedrijfskantine), dan beschouwt de Belastingdienst het feest als een niet-ongebruikelijke voorziening. Dat betekent dat voor de kosten voor het feest en de consumpties voor de werknemers een nihilwaardering geldt. Dat geldt ook voor drankjes en versnaperingen voor hun partner en kinderen.

Vindt het feest op een externe locatie plaats, dan moet u de waarde van de consumpties én de rest van het feest bij het loon van de werknemers tellen of onderbrengen in de vrije ruimte.
 

Cadeaus vormen altijd loon

Ongeacht waar het sinterklaasfeest plaatsvindt, een cadeau of snoepgoed dat u aan de kinderen van de werknemers meegeeft voor thuis, is loon voor de werknemer. U moet de waarde van het cadeau in het economisch verkeer óf bij het loon van de werknemer tellen en normaal belasten óf onderbrengen in de vrije ruimte. In de praktijk zult u waarschijnlijk meestal voor de laatste optie kiezen. Het is immers niet zo leuk als de kosten voor het sinterklaasfeest (deels) op de loonstrook van de werknemer verschijnen.Deel dit nieuwsbericht