Nieuws
Samenwerken of toch alleen verder gaan

Samenwerken of toch alleen verder gaan

Geplaatst op maandag 5 september 2016      Leestijd: 1.5 minuut


Een bedrijf (samen) leiden, leidt vaak tot betere resultaten. U ziet tegenwoordig een tendens, waarbij de directie gevoerd wordt door meerdere personen. En dit lijkt beter te werken, dan wanneer de directie wordt gevoerd door één enkele persoon.

Voorwaarde is dan wel, dat de directie zich bezighoudt met verschillende disciplines. Zo kunt u bijvoorbeeld onderscheidt maken tussen het technische deel (technisch directeur) en een commercieel deel (commercieel directeur) of een algemeen directeur (CEO) en een financieel directeur (CFO).

Bij grotere bedrijven wordt deze directeur gecontroleerd en/of geadviseerd door een Raad van Commissarissen of Advies. Hierdoor wordt de directie scherp gehouden, maar ook ondersteunt.

In de praktijk levert dit eerder voordelen op, dan nadelen. Vooral het feit, dat je het niet 'alleen' doet. Daarmee voorkomt u in ieder geval, dat zaken mogelijk -onbedoeld- uit emotie worden genomen, in plaats van rationeel.

Wanneer een team wordt samengesteld, is het van belang, dat je goed afspreekt, wat ieders taak is en daarnaast vaststelt, op welke momenten wie en wat moet ingrijpen. Op deze manier creëert u een situatie waarin u in een mogelijke probleem-situatie terechtkomt en spreekt af, wat je dan doet;  "Een team samenstellen en succesvol houden, vereist toewijding en discipline."

Belangrijk hierbij, is dat u onderkent, dat u een gezamenlijk doel hebt en houdt, dat u elkaar vertrouwt en gaandeweg duidelijk en voldoende met elkaar communiceert.
 

Van belang voor het langdurig functioneren van een succesvol team zijn;

1. Vertrouwen
2. Op elkaar kunnen rekenen.
3. Structuur en transparantie.
4. Betekenis en doelen.
5. Impact.

Belangrijk uitgangspunt is, dat u als team of partners weet, dat u samen meer bent, dan de som van de delen. Wanneer u denkt, dat dit van tijdelijke aard zal zijn, is het beter om eerst een samenwerking opzet, die van tijdelijk karakter is.
Deel dit nieuwsbericht