Nieuws
RSIN voor uw onderneming

RSIN voor uw onderneming

Geplaatst op vrijdag 6 november 2020      Leestijd: 1.5 minuut


Het RSIN is een uniek nummer waarmee organisaties eenvoudig informatie met elkaar kunnen delen. U hoeft er niets voor te regelen. U ontvangt het automatisch wanneer u start als rechtspersoon of samenwerkingsverband.
 

Wat is een RSIN-nummer?

Een RSIN-nummer krijgt u bij inschrijving in het Handelregister van KVK. Het is een uniek nummer waar u zelf niets mee hoeft te doen. Het is bedoeld voor (overheids)organisaties om makkelijk informatie met elkaar uit te wisselen. U hoeft daardoor niet steeds al uw gegevens te verstrekken. De afkorting RSIN betekent Rechtspersonen en Samenwerkingsverbanden Informatienummer. Het RSIN-nummer is onder meer gekoppeld aan de Belastingdienst, de Basisregistratie Personen (BRP) en het Kadaster.
 

Voor wie is een RSIN?

Het RSIN is afhankelijk van de rechtsvorm voor twee groepen ondernemers:
 
  • rechtspersonen, zoals besloten vennootschappen (bv’s), naamloze vennootschappen (nv's), verenigingen, stichtingen en coöperaties
  • samenwerkingsverbanden, zoals vof's, maatschappen en commanditaire vennootschappen

Het RSIN-nummer is dus niet voor eenmanszaken.
 

RSIN-nummer opzoeken

Het RSIN staat op het uittreksel Handelsregister dat u meekrijgt van KVK. U kunt uw uittreksel Handelsregister ook online inzien.
 

Coronacrisis: gebruik uw RSIN voor uitstel van betaling

Kunt u uw belastingen niet op tijd betalen als gevolg van de coronacrisis? Dan kunt u uitstel van betaling aanvragen en verlengen. U moet hiervoor uw RSIN-nummer opgeven, tenzij u een eenmanszaak heeft. Dan gebruikt u uw burgerservicenummer (BSN).
 

Hoe krijgt u het RSIN?

Als rechtspersoon of als samenwerkingsverband zoals bijvoorbeeld een bv, nv of vof, krijgt u naast een KVK-nummer automatisch een RSIN tijdens het inschrijven bij de KVK. U hoeft dus niet apart een RSIN-nummer aan te vragen. 
 

Wat doet de Belastingdienst met het RSIN?

KVK geeft bij uw inschrijving uw gegevens automatisch door aan de Belastingdienst. De Belastingdienst gebruikt vervolgens het RSIN-nummer om andere nummers samen te stellen, zoals het omzetbelastingnummer, het btw-identificatienummer en het loonheffingennummer.


Bron: Ondernemersplein
Deel dit nieuwsbericht