Nieuws
Rentemiddeling

Rentemiddeling

Geplaatst op dinsdag 29 november 2016      Leestijd: 1.5 minuut


Rentemiddeling is een term die je steeds vaker hoort, maar wat betekent het eigenlijk?

Rentemiddeling is een manier voor huiseigenaren om door middel van een lagere hypotheekrente ook lagere maandlasten te krijgen, daarvoor hoeft niet meteen een nieuwe hypotheek afgesloten te worden. Rentemiddeling kan voor huiseigenaren een alternatief zijn voor het oversluiten van een hypotheek, als de rente lager is dan de hypotheekrente. In dit geval wordt een hypotheekrente die ligt tussen de oude rente en de marktrente betaald. Het kan uitkomst bieden specifiek aan huiseigenaren die nog een aantal jaren vastzitten aan hun rentevaste periode, terwijl de huidige marktrente intussen is gedaald tot aan het vriespunt.

Rentemiddeling vs nieuwe hypotheek

Dankzij deze regeling kunnen huiseigenaren dus alsnog profiteren van de rentedaling. Dat betekent dat het huidige tarief bij de bank gemiddeld wordt genomen met de actuele marktrente, maar omdat de rentevaste periode wordt aangepast moet de huizenkoper wel een boeterente betalen. Voor het uitrekenen van de boeterente, kun je op deze website terecht. De boeterente en de kosten voor het openbreken van het hypotheekcontract, worden in de nieuwe rente verrekend. Deze tussentijdse renteaanpassing voor de rentemiddeling kan dus alleen bij de eigen hypotheekverstrekker. Ook als huiseigenaren hun hypotheek wel willen oversluiten kan het een optie zijn om toch voor middeling te kiezen. Het oversluiten van de hypotheek kan namelijk veel meer kosten met zich mee brengen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld notaris- en taxatiekosten.

Cijfers over rentemiddeling

In het laatste kwartaal van vorig jaar werd er maar liefst 63% meer rentemiddeling aangeboden dan het jaar daarvoor en worden er maandelijks zo’n 2000 vragen aan de bank over gesteld. Toch hoeft rentemiddeling niet altijd goedkoper te zijn. De kosten zijn weliswaar lager dan wanneer er een nieuwe hypotheek wordt afgesloten, maar daardoor wordt de klant wel afgesloten van een beter aanbod vanuit andere aanbieders.
Deel dit nieuwsbericht