Nieuws
Recordbedrag investeringen in innovatie dankzij WBSO

Recordbedrag investeringen in innovatie dankzij WBSO

Geplaatst op donderdag 30 mei 2024      Leestijd: 2.5 minuut


In 2023 investeerden Nederlandse bedrijven een recordbedrag van €8,7 miljard in innovatieve technologieën, met behulp van steun uit de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO). Deze stijging van bijna €500 miljoen ten opzichte van 2022 benadrukt de groeiende inzet op innovatie binnen Nederland. 


Wat is de WBSO?

De WBSO is een fiscale regeling die is ontworpen om innovatie in Nederland te stimuleren. Deze regeling, uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), biedt jou als ondernemer de mogelijkheid om een deel van je loonkosten en andere uitgaven voor onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten (R&D) te verlagen. 

Heb je personeel? Dan wordt een deel van de loonkosten en uitgaven vergoed via de Afdrachtvermindering speur- en ontwikkelingswerk in de loonheffingen. Heb je geen personeel? Dan krijg je als zzp’er een vaste aftrek speur- en ontwikkelingswerk via je aangifte inkomstenbelasting.

De belangrijkste innovatietrends in 2023

Uit het jaarverslag van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat blijkt dat dit de meest populaire technologieën waren waarin werd geïnvesteerd: 
 • Artificial Intelligence (AI)
 • Energiematerialen
 • Waterstof
 • Halfgeleiders
 • Quantumtechnologie

Deze trends laten zien waar de focus van Nederlandse bedrijven ligt en waar mogelijk de grootste kansen voor jouw bedrijf liggen.

De financiële voordelen van de WBSO

Het financiële voordeel van de WBSO verloopt via twee schijven. Voor de eerste schijf kunnen bedrijven 32% van hun S&O-(loon)kosten tot en met €350.000 aftrekken van de loonbelasting. Voor starters is dit zelfs 40%. Voor kosten boven dit bedrag geldt een aftrek van 16%.

Zo kom je in aanmerking voor de WBSO

Om in aanmerking te komen voor de WBSO, moet je onderneming voldoen aan een aantal voorwaarden:
 
 • Je ontwikkelt zelf een product, productieproces of programmatuur, of je voert technisch-wetenschappelijk onderzoek uit
 • Jouw S&O-project vindt plaats binnen de Europese Unie
 • Je bent ondernemer voor de Belastingdienst en valt onder de inkomsten- of vennootschapsbelasting

Specifieke voorwaarden variëren afhankelijk van het type onderneming en project, kijk daarom op de website van RVO voor alle voorwaarden.

Vraag de WBSO tijdig aan 

Je kunt jouw aanvraag voor de WBSO voor 2025 indienen bij de RVO tot en met 30 september 2024. Voor bedrijven met personeel is de deadline, voor projecten met startmaand januari 2025, 20 december 2024. Zorg ervoor dat je jouw aanvraag tijdig indient om van de voordelen te profiteren.

Neem contact op 

Wij begrijpen dat navigeren door de complexiteit van subsidieregelingen en belastingvoordelen een uitdaging is. Wij staan daarom graag voor je klaar om je te helpen bij:
 
 • Het beoordelen of jouw projecten in aanmerking komen voor de WBSO
 • Het voorbereiden en indienen van de WBSO-aanvraag
 • Het optimaliseren van je fiscale voordelen door middel van strategische planning

Neem vandaag nog contact met ons op om te bespreken hoe we je kunnen helpen om maximaal te profiteren van de WBSO. Zo gaat jouw bedrijf niet alleen mee met de technologische trends van vandaag, maar loop je ook voorop in de innovaties van morgen.
Deel dit nieuwsbericht