Nieuws

Provisieverbod per 1 januari 2013 in werking

Geplaatst op dinsdag 20 november 2012      Leestijd: 1 minuut


Op 1 januari 2013 wordt een verbod op provisies van kracht voor financiële producten zoals hypotheken, pensioenverzekeringen en levensverzekeringen. Met het verbod komt een einde aan geldstromen tussen aanbieders en adviseurs/bemiddelaars. Hierdoor wordt weer duidelijk dat banken, verzekeraars en adviseurs producten verkopen die in het belang van de klant zijn.

Belang van de klant

“Provisies zorgden in het verleden voor te ingewikkelde producten met te hoge kosten voor de consument. Dit verbod neemt de verkeerde prikkel van de provisie weg. Ik wil dat op deze manier het belang van de klant weer voorop komt te staan”, aldus minister De Jager. Hiermee kan de consument er op vertrouwen dat een onafhankelijke adviseur daadwerkelijk aan zijn kant staat en zich niet laat leiden door financiële prikkels van de bank of verzekeraar.

Transparantie over de kosten

Naast het verbod op provisies voor adviseurs en bemiddelaars wordt geregeld dat directe aanbieders ook inzicht geven in de advies- en distributiekosten bij de koop van een financieel product. Door maximale transparantie weet de klant bij elke aanbieder waar hij aan toe is bij de aanschaf van een belangrijk financieel product zoals een hypotheek.

Checklist

Om de consument zo goed mogelijk te informeren over de nieuwe regels van het provisieverbod heeft Wijzer in Geldzaken op verzoek van het ministerie van Financiën en brancheorganisaties de checklist financiële producten opgesteld.
Het ministerie van Financiën wil de fiscale aftrekbaarheid van advieskosten voor bepaalde verzekeringen uit de wereld helpen.

Aanpak van de financiële sector

Het verbod op provisies en het verbeteren van de transparantie maakt onderdeel uit van een groter pakket aan maatregelen om de financiële sector wezenlijk te hervormen.

Bron: Elsevier FiscaalDeel dit nieuwsbericht