Nieuws
Overzicht coronamaatregelen Belastingdienst

Overzicht coronamaatregelen Belastingdienst

Geplaatst op maandag 24 januari 2022      Leestijd: 3 minuten


De Belastingdienst neemt maatregelen om je te helpen bij betalingsproblemen door de coronacrisis en om extra kosten te voorkomen. Er zijn maatregelen voor ondernemers in het algemeen en voor werkgevers in het bijzonder.
 

Belastingmaatregelen voor ondernemers

Bijzonder uitstel van betaling
Je kan tot en met 31 januari 2022 voor de meeste belastingen bijzonder uitstel van betaling krijgen. Je moet alle belastingaanslagen met een betaaldatum op of na 1 februari 2022 weer op tijd betalen.

Tijdelijke aanvullende tegemoetkoming
De tijdelijke aanvullende tegemoetkoming is geannuleerd, omdat het bijzonder uitstel van betaling is verlengd.

Betalingsregeling voor belastingschuld
De belastingschuld die je hebt opgebouwd tijdens bijzonder uitstel van betaling los je af vanaf 1 oktober 2022. De Belastingdienst biedt je hiervoor een betalingsregeling aan.

Urencriterium versoepeld
Om aftrekposten zoals de zelfstandigenaftrek, meewerkaftrek en oudedagsreserve te mogen gebruiken, moet je aan het urencriterium voldoen. Dat betekent dat je per jaar minimaal 1.225 uren aan jouw onderneming moet werken. Door de coronacrisis haalde je dit in 2021 misschien niet. De Belastingdienst heeft daarom het urencriterium versoepeld tot 1 juli 2021.

Je mag voor de aangifte inkomstenbelasting over 2021 in het 1e en 2e kwartaal 24 uur per week rekenen. Ook als je dit niet haalde. Je gaat sinds 1 juli 2021 weer uit van jouw gewerkte uren.

Lees meer over de versoepeling van het urencriterium.

TOGS, TVL en TONK onbelast
Heb je een eenmalige Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS) van € 4.000 ontvangen? Of de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL)? Of heb je de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) aangevraagd? Deze tegemoetkomingen zijn onbelast.

NOW-regeling wel belast
Heb je de uitkering van de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) aangevraagd? Hierover moet je wel belasting betalen.

Verlaging invorderingsrente en belastingrente vennootschapsbelasting
De invorderingsrente en de belastingrente voor de vennootschapsbelasting zijn tijdelijk verlaagd.

Invorderingsrente tijdelijk 0.01%
Je moet invorderingsrente betalen wanneer je een aanslag niet op tijd betaalt. De invorderingsrente is tot en met 30 juni 2022 verlaagd van 4% naar 0.01%. Daarna gaat deze stap voor stap terug naar het oude niveau. Tot 4% op 1 januari 2024. 

Belastingrente voor vennootschapsbelasting tijdelijk 4%
Belastingrente voor de vennootschapsbelasting betaal je als de Belastingdienst een aanslag niet op tijd kan vaststellen. Bijvoorbeeld doordat je te laat of voor een onjuist bedrag aangifte heeft gedaan voor jouw vennootschap. Deze rente is tot en met 31 december 2021 verlaagd van 8% naar 4%.

Lees meer over de tijdelijke verlaging invorderingsrente en belastingrente.

Verlaagd btw-tarief voor online sportlessen
Voor online sportlessen mag je van 28 november 2021 tot en met 14 januari 2022 het verlaagde btw tarief van 9% rekenen. Vanaf 15 januari reken je weer het normale btw-tarief van 21%.
 

Belastingmaatregelen voor werkgevers

Vergoeding mondkapjes onbelast
Je mag mondkapjes voor jouw werknemers onbelast vergoeden. Deze kosten horen tot de kosten van reizen met het openbaar vervoer, omdat mondkapjes sinds 1 juni 2020 verplicht zijn in het openbaar vervoer. Onbelaste vergoedingen zijn onderdeel van de werkkostenregeling.

Verruiming vrije ruimte werkkostenregeling
Onder de werkkostenregeling mag je een deel van het fiscale loon gebruiken voor onbelaste vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen voor jouw werknemers. Dit deel is de vrije ruimte. De vrije ruimte was eenmalig verhoogd voor 2020 en 2021.

Verlaging gebruikelijk loon
Ben je aanmerkelijkbelanghouder, bijvoorbeeld van een bv of nv? Dan bepaalt de gebruikelijkloonregeling hoe hoog jouw loon ten minste moet zijn. Over dit loon houdt jouw vennootschap loonheffingen in. Daalde jouw omzet door de coronacrisis? Dan mocht je in 2020 en 2021 uitgaan van een lager gebruikelijk loon. Daardoor hoefde je minder loonheffingen in te houden. Bekijk de voorwaarden voor de verlaging gebruikelijk loon.

Maatregelen om lage WW-premie toe te passen
Er zijn maatregelen genomen om te voorkomen dat je als werkgever door de coronacrisis onnodig de hoge WW-premie moest betalen. Het behoud van de lage premie bij overwerk gold voor 2020 en 2021.

Versoepeling regels loonheffingen
Er gelden tijdelijk soepeler regels voor:
 
Lees meer over loonheffingen en de coronacrisis op Belastingdienst.nl.


Bron: Ondernemersplein
Deel dit nieuwsbericht