Nieuws

Overnamemarkt trekt aan, maar kleine bedrijven blijven achter in waardering
Geplaatst op woensdag 19 maart 2025 Leestijd: 2.5 minuut
De overnamemarkt in Nederland zit weer in de lift. In 2024 steeg het aantal verkochte mkb-bedrijven met 4%. Ook de prijzen van bedrijfsovernames namen toe. Maar er is een opvallende trend: het waardeverschil tussen kleine en grote ondernemingen wordt steeds groter. Terwijl grotere bedrijven fors hogere verkoopprijzen realiseren, blijft de waardering van kleinere ondernemingen achter. Wat betekent dit voor ondernemers die overwegen hun bedrijf te verkopen?
Stijgende overnameprijzen, maar niet voor alle bedrijfsovernames
Volgens de nieuwste Overname Barometer is het herstel van de overnamemarkt duidelijk zichtbaar. Bedrijven werden in 2024 gemiddeld verkocht voor 4,9 keer de brutojaarwinst, een lichte stijging ten opzichte van de 4,8 in de eerste helft van het jaar. Dit betekent dat ondernemers momenteel een gunstiger verkoopklimaat hebben dan in voorgaande jaren.Maar de stijging in waardering geldt niet voor alle bedrijven evenredig. Kleinere ondernemingen krijgen gemiddeld een lagere multiple bij verkoop dan grotere bedrijven.
Verschil in waardering (tweede helft 2024):
- Een onderneming met een brutojaarwinst van € 200.000 werd verkocht voor gemiddeld 3,7 keer de jaarwinst.
- Een onderneming met een brutojaarwinst van € 5 miljoen kreeg gemiddeld 6 keer de jaarwinst als verkoopprijs.
Hieruit blijkt dat grotere bedrijven een fors hogere waardering krijgen dan kleinere bedrijven, en dat dit verschil in de loop van 2024 alleen maar is toegenomen.
Waarom krijgen grotere bedrijven een hogere waardering?
De groeiende kloof in bedrijfswaarderingen heeft meerdere oorzaken:- Lagere risico’s voor kopers
Grotere bedrijven zijn vaak financieel stabieler, hebben een sterkere marktpositie en een bredere klantenbasis. Dit maakt ze aantrekkelijker voor investeerders. - Schaalvoordelen
Kopers zijn bereid een hogere prijs te betalen voor bedrijven die efficiënt kunnen opschalen en waar kostenvoordelen te behalen zijn. - Grotere financieringsmogelijkheden
Banken en investeerders zijn eerder bereid om financiering te verstrekken voor grotere overnames, terwijl financiering voor kleinere bedrijven lastiger te verkrijgen is.
Dit betekent dat verkopers van kleinere bedrijven zich bewust moeten zijn van realistische verkoopverwachtingen en de juiste strategie moeten kiezen om hun bedrijf zo aantrekkelijk mogelijk te maken.
Niet elke verkoop wordt succesvol afgerond
Hoewel er in de tweede helft van 2024 meer overnames plaatsvonden, werd één op de vijf verkooptrajecten voortijdig afgeblazen. De belangrijkste redenen?- Onrealistische prijsverwachtingen van de verkoper (42%)
- Veranderende marktomstandigheden tijdens het proces (29%)
- Problemen bij het verkrijgen van financiering (26%)
Een goede voorbereiding en realistische waardering zijn dus cruciaal bij een bedrijfsverkoop. Dit begint bij een gedegen due diligence, een grondige controle waarbij de koper de financiële, juridische en operationele aspecten van het bedrijf onderzoekt. Denk aan de boekhouding, lopende contracten, belastingen, vergunningen en mogelijke risico’s.
Wat kun je als ondernemer doen?
- Realistische verwachtingen
Zorg dat je een goed beeld hebt van de marktwaarde van je bedrijf. Een onafhankelijke waardebepaling kan hierbij helpen. - Bedrijf verkoopklaar maken
Investeer in een sterke financiële positie en optimaliseer bedrijfsprocessen om de aantrekkelijkheid voor kopers te vergroten. - Financieringsopties verkennen
Als koper of verkoper is het belangrijk om vroegtijdig te kijken naar financieringsmogelijkheden, zodat het proces niet stilvalt door een gebrek aan middelen.
Wil je weten hoe je jouw onderneming goed voorbereidt op een verkoop? Blokland & Duin helpt je graag met strategisch financieel advies. Neem contact met ons op voor een gesprek.