Nieuws
Overname? Iedere overname is uniek

Overname? Iedere overname is uniek

Geplaatst op donderdag 4 mei 2017      Leestijd: 1.5 minuut


Bedrijfsovername?  Daar komt veel bij kijken en iedere overname is uniek. Onze adviseurs kennen de valkuilen en knelpunten bij bedrijfsovernames, adviseren en indien gewenst nemen u graag werk uit handen. Wij kunnen u hierbij ondersteunen met de fiscale, juridische, financiële en organisatorische aspecten van een bedrijfsovername.
 

Om te komen tot een bedrijfsovername zijn er verschillende mogelijkheden en redenen;

Indien u als ondernemer uw bedrijf wilt verkopen, is het van belang dat duidelijk is onder welke welke omstandigheden u wilt verkopen en wat u  daarna wilt gaan doen. Wanneer dat goed in kaart is gebracht, danwel voor uzelf al duidelijk is, kan vervolgens de waarde bepaald worden. En vooral wat de juiste manier van betalen of financieren is voor zowel de kopende als de verkopende partij. 
Vuistregel voor het bepalen van een overnamebedrag is; 5x de winst, ook kan een waarde vastgesteld worden, waarbij de koopsom wordt vastgesteld op 1x de jaaromzet. Wanneer en hoe welke methodiek toegepast moet/kan worden, hangt af van een aantal factoren.

Tegenwoordig is het veel lastiger, dan enkele jaren geleden om een lening te krijgen bij een bank om daarmee (een deel van) het aankoopbedrag te financieren.  Eén van de mogelijkheden die tegenwoordig daarom meer voorkomt, is om de waarde te betalen in bijvoorbeeld 5 jaarlijkse termijnen.  Voordeel voor u als verkopende ondernemer kan zijn dat u daarmee sneller en effectiever tot een sluitende deal komt en de waarde van uw bedrijf ten gelde kunt maken. 

Wel is in dit soort constructies van belang, dat er over en weer voldoende zekerheden gegeven kunnen worden. 
Immers, na een overname blijven partijen de jaren erna min of meer aan elkaar verbonden, doordat de overnamesom in delen betaald wordt. Vaak wordt in zo’n constructie afgesproken, dat de verkopende partij aandeelhouder blijft om zodoende grip of controle te houden over het wel en wee van de onderneming en zekerheid te hebben over verplichting van de jaarlijkse betalingen.
Deel dit nieuwsbericht