Nieuws
Overdrachtsbelasting

Overdrachtsbelasting

Geplaatst op maandag 12 oktober 2020      Leestijd: 1 minuut


Wordt u eigenaar van een onroerende zaak? Zoals een pand of grond. Of van rechten daarop? Dan betaalt u overdrachtsbelasting.

Heeft u een onroerende zaak? Bijvoorbeeld een woning, bedrijfspand of stuk grond. Of heeft u rechten op onroerende zaken gekocht of gekregen? Dan heeft u te maken met overdrachtsbelasting.

U betaalt overdrachtsbelasting als u:
 
  • Een onroerende zaak (bijvoorbeeld een bedrijfspand, een stuk grond of een woning) koopt.
  • Een recht op een onroerende zaak krijgt (bijvoorbeeld het recht van opstal of erfpacht).

Wordt u eigenaar van aandelen in een nv of bv? En bestaan de bezittingen van de nv of bv vooral uit onroerende zaken? Dan betaalt u ook overdrachtsbelasting.

De overdrachtsbelasting kunt u niet aftrekken als kosten van uw onderneming. U moet de overdrachtsbelasting optellen bij de boekwaarde van de onroerende zaak. Over deze waarde moet u afschrijven. Op grond schrijft u niet af.
 

Aangifte doen

Als een notaris bij de overdracht van een onroerende zaak een akte opmaakt, hoeft u niets te doen. De notaris doet namens u aangifte en betaalt ook de overdrachtsbelasting. Als er geen notariële akte wordt gemaakt, gelden andere regels.
 

Vrijstelling van overdrachtsbelasting

Soms kunt u een vrijstelling van overdrachtsbelasting krijgen. Bijvoorbeeld als u ook omzetbelasting betaalt, of als u een pand inbrengt in een onderneming.


Bron: Ondernemersplein
Deel dit nieuwsbericht