Nieuws
Oud-VAR-houders krijgen brief over uitstel handhaving wet DBA

Oud-VAR-houders krijgen brief over uitstel handhaving wet DBA

Geplaatst op maandag 13 februari 2017      Leestijd: 1 minuut


De Belastingdienst stuurt zzp’ers die voorheen een Verklaring arbeidsrelatie (VAR) hadden een brief over wat het uitstel van de handhaving van de Wet DBA betekent. In ieder geval volgen er geen naheffingen, boetes en correctieverplichtingen tot 1 januari 2018. Het kabinet neemt ondertussen de arbeidswetgeving onder de loep.

Uitstel handhaving

De handhaving van de Wet DBA is uitgesteld tot in ieder geval 1 januari 2018. Tot die tijd geeft de Belastingdienst geen naheffingen, boetes en correctieverplichtingen als achteraf blijkt dat er toch sprake was van dienstbetrekking. ‘In dat opzicht kunnen uw opdrachtgevers dus met een gerust hart zaken met u doen’, zo schrijft de Belastingdienst in de brief. Uitzondering zijn de kwaadwillenden.

Kwaadwillenden

Eerder heeft staatssecretaris Wiebes van Financiën toe moeten lichten wie er onder kwaadwillenden vallen. In de bijlage van de Kamerbrief van 18 november staat:

‘Kwaadwillend is de opdrachtgever of opdrachtnemer die opzettelijk een situatie van evidente schijnzelfstandigheid laat ontstaan of voortbestaan, omdat hij weet – of had kunnen weten – dat er feitelijk sprake is van een dienstbetrekking (en daarmee een oneigenlijk financieel voordeel behaalt en/of het speelveld op een oneerlijke manier aantast).’

Onderzoek naar arbeidswetgeving

De komende tijd neemt het kabinet de arbeidswetgeving onder de loep: hoe kunnen onder andere de criteria ‘gezagsverhouding’ en ‘verplichting tot persoonlijke arbeid’ concreter of anders ingevuld worden? Deze criteria zijn belangrijk bij het bepalen of er sprake is van loondienst. Het kabinet zegt hier haast mee te maken en hoopt voor een volgend regeerakkoord met resultaten te komen.

Bron: Belastingdienst
Deel dit nieuwsbericht