Detailhandel
Omzet detailhandel stijgt, vertrouwen daalt

Omzet detailhandel stijgt, vertrouwen daalt

Geplaatst op woensdag 6 juni 2018      Leestijd: 1.5 minuut


De omzet van de detailhandel is in het eerste kwartaal van dit jaar met 2,7 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Vooral supermarkten, drogisten en meubelverkopers zagen omzetgroei. Kleding-, elektronica- en speelgoedwinkels behaalden een lagere omzet. Het vertrouwen van ondernemers in de detailhandel is in de loop van het eerste kwartaal echter sterk gedaald.

De omzet van de detailhandel groeit nu al 17 kwartalen op rij. De hoogste omzetgroei werd bereikt in het derde kwartaal van 2017 toen de omzet met bijna 5 procent steeg.


Omzet foodsector

In de foodsector steeg de omzet in het eerste kwartaal vooral bij de supermarkten. De supermarkten zagen hun omzet met 2,5 procent stijgen, terwijl de omzet van speciaalzaken zoals slagers, groenteboeren, kaaswinkels en slijters met 2,2 procent afnam.
 

Omzet non-foodsector

In de non-foodsector werd in de eerste drie maanden van dit jaar 0,9 procent meer omgezet dan in dezelfde periode van 2017. Vooral meubelwinkels en drogisterijen deden goede zaken. Winkels in speelgoed, schoenen en lederwaren, kleding, consumentenelektronica en witgoed hadden in het eerste kwartaal een omzetdaling.


Internetverkopen wederom aan kop

De verkopen via internet stegen in het eerste kwartaal wederom veel sterker dan verkopen in fysieke winkels. De internetverkopen groeiden in het eerste kwartaal van 2018 met 21,7 procent. De hoogste groei van de internetverkopen was bij de multi-channelers. Voor deze groep is de verkoop via internet een ‘nevenactiviteit’, naast de ‘fysieke’ verkoop in winkels.


Ondernemersvertrouwen detailhandel sterk afgenomen

Het vertrouwen vand ondernemers in de detailhandel was aan het begin van het tweede kwartaal aanmerkelijk lager dan bij de start van 2018. De vertrouwensindicator zakte in deze periode van 14,8 naar 2,4, waarbij een waarde boven de nul een positief vertrouwen aangeeft. De scherpe daling wordt volgens het CBS veroorzaakt door lagere omzetverwachtingen en gerealiseerde omzet. Ook hebben winkeliers een slechter oordeel over de voorraadposities.

Bron: cbs

Wilt u niets missen op ondernemersgebied? Schrijf u dan hier in voor onze Nieuwsflits.
Deel dit nieuwsbericht