Nieuws

Naheffing voor iPad als kerstpakket

Geplaatst op woensdag 5 december 2012      Leestijd: 1 minuut


De door de werkgever verstrekte iPad dient tot het loon te worden gerekend omdat geen sprake is van (nagenoeg) zakelijk gebruik, dat oordeelde de rechtbank Haarlem vrijdag.

Kerstpakket

De werkgever heeft in december 2010 al haar 664 werknemers in vaste dienst een iPad ter waarde van 699 euro verstrekt. De rechtbank Haarlem oordeelt dat de iPad niet kan worden aangemerkt als mobiel communicatiemiddel, maar als ‘kleine computer’. De iPad kwalificeert niet als vakliteratuur.

Zakelijk gebruik

In geschil is of de verstrekking van de iPads tot het loon gerekend moet worden. Indien de iPad is aan te merken als 'telefoon, internet en andere communicatiemiddelen' is sprake van een vrije verstrekking indien het zakelijk gebruik van meer dan bijkomstig belang is (meer dan 10%). Indien de iPad is aan te merken als 'computers en dergelijke apparatuur' is alleen bij (nagenoeg) geheel zakelijk gebruik (90% of meer) sprake van een vrije verstrekking.

Naheffing

In dit geval wist het bedrijf niet voldoende aannemelijk te maken dat de iPads geheel of bijna geheel bedoeld waren voor zakelijk gebruik, en dus moet het bedrijf de 323.687 euro loonheffing betalen.

Besluit Weekers

Er is sprake van een communicatiemiddel als het apparaat voldoet aan de volgende voorwaarden:
  • Het gaat om een apparaat met de uiterlijke kenmerken van een mobiele telefoon;
  • Het is een toestel waarbij de communicatie een centrale rol speelt;
  • Het beeldscherm heeft een diagonaal van niet meer dan 7 inch (dat is 17,78 cm).

Mini iPad

Zogenoemde Pocket-PC's, mininotebooks, netbooks, e-readers en navigatieapparatuur vallen niet onder het begrip communicatiemiddelen. Ook de mini iPad met een scherm van 7,9 inch voldoet hiermee niet aan de eisen voor de soepelere fiscale regels voor telefoons.

Bron: FiscaalTotaalDeel dit nieuwsbericht